• Teunis Bout: 'Ik zet hier binnenkort gewoon bloembakken neer'

    Tim Hartman

Scooterterreur op de Langendijk: 'Het gaat een keer mis'

GORINCHEM Enkele ondernemers op de Langendijk zijn er helemaal klaar mee. Elke dag gaan er scooterrijders met een noodvaart door de smalle straat. Volgens Teunis Bout van Café Pavlov is het wachten tot het een keer mis gaat.

Door Tim Hartman

Voor Bout is de maat vol. Op 1 april werd hij eigenaar van Café Pavlov en sindsdien stoort hij zich mateloos aan de scooterrijders die elke dag zijn buitenterrasje 'terroriseren'. ,,Mijn gasten worden gewoon bijna van hun stoel afgereden", stelt Bout.

Het aantal scooters dat op een dag voorbij komt, varieert volgens Bout van zo'n tien tot aan enkele tientallen. ,,Misschien wel zestig als er Buiten de Waterpoort iets te doen is of als het lekker weer is." En dat terwijl de Langendijk strikt verboden is voor scooterrijders, zo bevestigt ook de gemeente. Fietsen mag er enkel van 17.30 uur tot 11.00 uur en op donderdagavond van 19.00 uur tot 11.00 uur. Desondanks is de Langendijk een geliefde afsnijdroute om van de Hoogstraat naar Buiten de Waterpoort te komen. ,,Hoe lastig is het om even via de Appeldijk of de Molenstraat te rijden? Dat duurt echt nauwelijks langer", stelt Bout, die nog maar zwijgt over de vele aantallen fietsers die overdag ook gewoon over de Langendijk rijden. ,,Vooral de mensen met een elektrische fiets; die hoor je niet aankomen en gaan nog snel ook."

Handhaving is er volgens Bout nauwelijks. ,,Als je in de steeg een boa (buitengewoon opsporingsambtenaar, red.) neerzet wordt de gemeente slapend rijk." Maar handhaving is er nauwelijks, zo ziet ook Eric van Kampen van Sweet Ima. ,,Dit is al héél lang een grote bron van irritatie. Mensen moeten goed oppassen als ze de winkel uit lopen. En er wordt eigenlijk al jaren niets aan gedaan."

BLOEMBAKKEN Als het aan Bout ligt, neemt hij het heft in eigen handen en zet hij mobiele bloembakken op de Langendijk om de scooterrijders vaart te laten minderen. ,,Want als je ze aanspreekt, krijg je negen van de tien keer een grote mond. En vergis je niet, het zijn niet alleen maar jonge gastjes. Oudere mensen rijden net zo hard met de scooter. Dus ik zet hier binnenkort gewoon bloembakken midden op het pad."

Probleem aan die oplossing is het feit dat er in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening, red) staat dat er geen bloembakken op de Langendijk mogen staan. ,,Omdat de hulpdiensten er dan niet meer langs kunnen", snapt Bout die regel. ,,Maar als ze tegen me zeggen dat die bloembakken niet mogen, zeg ik dat die scooters ook niet mogen. Laat ze daar eerst maar iets aan doen."