• Lucas Versteeg

Sem (9) en Bjorn (10) ontdekken brand flatgebouw Gorinchem

GORINCHEM Sem van der Hoff en Bjorn Bekers zijn de helden van de klas. Afgelopen donderdagmiddag 4 juli woedde een brand in een flatgebouw aan De Gagel in Gorinchem. De jongens zagen rook en sloegen meteen alarm. ,,Als we niet waren langsgelopen, was de brand misschien veel groter geworden."

De negenjarige Sem en tienjarige Bjorn uit groep 6A van de Merwe Donk in Gorinchem liepen de middag van de brand naar het huis van Sem. ,,We wilden bij mij gaan spelen. Toen zagen we ineens heel veel rook uit de 5e etage van een gebouw komen", vertelt Sem. ,,We zagen vonkjes en fel licht", vult Bjorn aan. Sem en Bjorn gingen op onderzoek uit en liepen het flatgebouw in. Daar hoorden ze het brandalarm en toen wisten de vrienden het: hier is iets mis. ,,Het was warm binnen en er kwam een beetje rook vanuit de trap", aldus Sem.

Er moest snel gehandeld worden. ,,We riepen er mensen bij die bij het winkelcentrum stonden", vertelt Bjorn. ,,We hebben gezegd dat ze 112 moesten bellen." De politie en brandweer waren snel ter plaatsen. ,,Ze kwamen echt super hard aangereden, wij moesten aan de kant springen", vertelt Sem. ,,De sirenes waren zo hard, het leek net of we doof werden", zegt Bjorn. Er bleek sprake te zijn van kortsluiting in een elektriciteitskast. Vermoedelijk ontstond de brand bij de omvormer van de zonnepanelen. Twee blusvoertuigen en een ladderwagen zijn ingezet om het vuur te blussen. Er zijn geen gewonden gevallen.

Terwijl de brand werd geblust, keken de jongens toe. ,,We waren nog een beetje in shock", vertelt Sem, ,,maar het zag er wel heel gaaf uit." Ze ontvingen complimenten van de politie en de brandweer. ,,Als we het niet hadden ontdekt, was de brand misschien veel groter geworden. Dan waren er misschien wel mensen gewond geraakt", zegt Bjorn. ,,De politie vroeg allemaal dingen aan ons over wat we zagen, en ze vonden dat we heel goed hadden gehandeld."

Daar zijn hun klasgenoten het helemaal mee-eens. ,,Kinderen uit de klas vroegen: 'Voelen jullie je niet stoer?' Ik voel me niet per se stoer, maar ik ben wel trots", zegt Bjorn. Daar is Sem het mee eens: ,,Ik kan het soms nog niet geloven." Of de jongens nu ook later brandweer willen worden? Sem: ,,Nee, ik wil in een bandje of naar de olympische spelen met judo." ,,En ik wil nog steeds profvoetballer of proftrainer worden", zegt Bjorn. ,,maar we zullen dit avontuur niet snel vergeten!"