• Laura van Horik

'Skill Break challenge' voor tweedeklassers Gilde

GORINCHEM Stapelen, schuiven, laden en lossen: leerlingen uit de tweede klas van het Gilde Vakcollege kregen er woensdag klas voor klas mee te maken. Sectorinstituut Transport en Logistiek liet de leerlingen uit de tweede klas door middel van een challenge kennismaken met de sector. ,,De tweede klas moet over een maand een definitieve profielkeuze maken voor het derde en vierde jaar, dus dit is een leuke en actieve manier van oriënteren", zegt decaan René van Vugt.

Door Laura van Horik

De 'Skill Break' start dit jaar op 7 locaties in Nederland, waarvan het Gilde er één is. Veel leerlingen van het Gilde houden ervan om met hun handen te werken en de 'Skill Break challenge' is dan ook volledig gericht op het doen. Elke tweedejaars klas kreeg een uur de tijd om kennis te maken met de onderdelen van de challenge. De leerlingen werden in 3 teams verdeeld: het ene team hield zich bezig met het verplaatsen van pallets, het andere team ging aan de gang met een schuifspel van dozen en het laatste team hield zich bezig met het laden en lossen van de aanwezige vrachtwagen. Louis de Jong van Sectorinstituut Transport en Logistiek vertelt: ,,De drie onderdelen hebben te maken met de thema's inzicht, snelheid en zorgvuldigheid. Dit gaat allemaal op tijd en daarnaast moedigen de leerlingen hun team aan, dus ze moeten ook nog eens presteren onder druk. Op deze manier krijgen ze te maken met logistiek. Er wordt bij dit laatste veelal gedacht aan vrachtwagens, maar transport en logistiek bestaat uit veel meer. Door deze challenge maken de leerlingen kennis met de sector en daarbij krijgt het winnende team ook nog eens een gratis middag of avond karten."

De tweedeklassers kunnen kiezen uit 3 profielen voor de bovenbouw, waarvan één gericht op mobiliteit en transport. Hiervoor kiezen elk jaar ongeveer 40 leerlingen, waarvan er circa 5 verder gaan in de logistiek. Hoewel zo'n 95% nu weet welk profiel het beste bij hem of haar past, is de rest nog twijfelende, zegt Van Vugt. ,,Vooral voor die 5% kan deze challenge helpen om een keuze te maken. Voor de mensen die het al weten zou het juist een bevestiging kunnen zijn. Hoe dan ook kunnen ze zo zelf en spelenderwijs ondervinden wat deze sector inhoudt." Uiteraard wordt er op school ook door middel van voorlichting aandacht besteed aan de profielkeuze. Sectorinstituut Transport en Logistiek komt elk jaar voorlichting geven en ook in de lessen wordt er aandacht aan besteed. ,,Een goede profielkeuze motiveert de leerling en dat helpt enorm in de bovenbouw", aldus Van Vugt.