• BDUmedia

Snelle update evenementenbeleid

GORINCHEM Het Gorcumse evenementenbeleid heeft spoedig een update nodig. Dat stelt raadslid Kees van Willigen van Democraten Gorinchem.

door Tim Hartman

Het huidige evenementenbeleid stamt uit 2001 en behoeft volgens Van Willigen een 2018-versie. Onlangs vond er overlast plaats bij onder meer het Bimmerfest in de Evenementenhal, Summer Start Dance dat Buiten de Waterpoort plaatsvond en de Pasar Malam op de Varkenmarkt, die voor sommigen onverwachts kwam.

,,Afgelopen maanden bruiste Gorinchem van energie met heel veel activiteiten. Geweldig dat mensen moeite doen om de stad levendig te maken. Maar er was helaas ook wat overlast. Ik pleit voor een update van het evenementenbeleid waarbij afspraken worden gemaakt over geluid, veiligheid, inzet van politie en gemeente, de hoeveelheid van evenementen en begeleiding van de publieksstroom."

Dat is volgens Van Willigen nodig om bijvoorbeeld de verkeerschaos bij het Bimmerfest te voorkomen. ,,Met die organisatie staat sowieso een grote evaluatie op de planning", vertelde burgemeester Reinie Melissant-Briene, die Van Willigen gelijk gaf. ,,Het is de hoogste tijd voor een update van het beleid. Daar is ook al een aanzet voor gegeven. Verder moet er met de stad gesproken worden over wat de stad aan kan en wil. Aan de ene kant is een bruisende stad fantastisch, maar je hoort ook signalen dat het wel erg groots en veel wordt."

BUITEN DE WATERPOORT Naast de vragen van Van Willigen vroeg Everdien Hamann (Gorcum Actief) zich af of het terrein van Buiten de Waterpoort wel geschikt is voor grote evenementen. Na Summer Start Dance was er door de combinatie van drukte en veel regenval weinig gras meer over. Hamann vroeg wethouder Ro van Doesburg hoe groot de schade is en of het afsluitende vuur van het Timmerdorp in de zomervakantie niet beter naar het strandje verplaatst kan worden. ,,Je moet je afvragen of dat gewenst is met de spijkers die in het hout worden gebruikt. Dan is er weer sprake van een ander soort overlast."