• BDUmedia
  • gemeente Gorinchem

SP: Lingewijkbus gratis tijdens zomerfeesten

GORINCHEM Als het aan de SP ligt, begint de proef met de bus in de Lingewijk twee dagen eerder. De start stond gepland op maandagochtend 21 augustus, maar SP's fractievoorzitter Lies van Aelst denkt dat de Zomerfeesten in Gorinchem een mooier startmoment zouden zijn.

door Tim Hartman

De Gorcumse Zomerfeesten worden dit jaar van 15 augustus tot en met 20 augustus gehouden in de Gorcumse binnenstad en volgens SP is er geen betere gelegenheid om de proef met de Lingewijkbus van start te laten gaan dan die week: ,,De zomerfeesten zijn het perfecte en feestelijke moment voor de Lingewijk om kennis te maken met de nieuwe bus en de komst van deze bus te vieren", laat fractievoorzitter Lies van Aelst weten. Ze wil de bus vanaf zaterdag 19 augustus laten rijden.

Volgens Van Aelst is die 'heel kleine aanpassing' voor iedereen beter: ,,De bewoners krijgen een mooi cadeautje en de vervoerder (red. Arriva) begint met een volle bus. De zaterdag tijdens de Zomerfeesten is toch een stuk mooier dan een maandagochtend."

GRATIS Niet alleen wil de SP dat de proef met de bus twee dagen eerder start, ook zou het reizen tijdens die eerste twee dagen niets hoeven kosten: ,,Wat ons betreft is de bus de eerste twee dagen gratis, zodat iedereen in de Lingewijk kosteloos naar de zomerfeesten kan en gratis kennis kan maken met de nieuwe lijn", aldus Van Aelst.

Ze vindt de vraag wel een beetje brutaal. ,,Maar", zo zegt ze. ,,Als je het niet vraagt, lukt het sowieso niet."

Bang voor scheve gezichten in andere wijken is ze niet:,, De bewoners van de Lingewijk hebben al zo lang geen fatsoenlijke bus gehad. Er mag nu best een feestje gevierd worden door de bewoners daar. De meeste andere wijken hebben wel gewoon een goede verbinding."

Hoe de gemeente tegenover het plan staat, is niet bekend. Deze was niet bereikbaar voor commentaar. Toch heeft Van Aelst er alle vertrouwen in dat de gemeente en vervoerder meewerkt: ,,Toen ik het idee liet vallen, had ik niet het idee dat het college er onwelwillend tegenover stond."