Sping! en KLINK! samen op de planken

GORINCHEM Na de succesvolle try-out van het toneelstuk 'Echtgescheiden en Vastgevochten' in theater Peeriscoop door theatergroep Sping! is het nu tijd voor het echte werk. Zondag 21 juni om 14.00 uur staat Sping! op de planken van De Nieuwe Doelen. Dit keer worden zij ondersteund door een liveband en theaterkoor KLINK! dat het voorprogramma verzorgt en een klein aandeel heeft in het toneelstuk.

,,De reacties na onze try-out in Peeriscoop waren echt heel positief. Zowel over het stuk zelf, dat veel minder 'zwaar' bleek, dan je op grond van de titel zou verwachten, als over het goede spel van de jonge acteurs en de uitstekende zang", vertelt tekstschrijver en regisseur Jos Huibers. ,,Het is toch altijd afwachten of de mensen door zo'n nieuwe titel worden aangesproken. Toen we bestaande voorstellingen bewerkten en hertaalden, zoals de West Side Story in Van Hier en Daar en Les Miserables in Laat het Los, wisten we dat deze titels toeschouwers zouden trekken maar met deze volledig eigen productie moet je extra je best doen om het publiek te interesseren. Ook voor de spelers was het aanvankelijk even wennen om zo'n serieus thema te spelen. Daarom is het zo leuk, dat de reacties enthousiaster zijn dan ooit."

Sping! waagt zich in Echtgescheiden en Vastgevochten aan sociaal drama, maar wel met een knipoog. Je zou het muzikale komitragedie kunnen noemen over een heus onderwerp, de echtscheiding en relatieproblemen vanuit de beleving van het kind. Regisseur Jos Huibers liet zich bij het schrijven van het script inspireren door levensechte huwelijks- en scheidingsperikelen, die hij in de loop van vele jaren, zowel beroepshalve als persoonlijk meebeleefde. In het stuk worden twee families gevolgd, met elk twee kinderen. In het ene gezin zijn de ouders onlangs gescheiden, met verwijten over en weer. In het andere gezin blijven de ouders juist bij elkaar, ondanks toenemende ergernis en regelmatige ruzies. In beide gezinnen zijn de ouders zo met zichzelf bezig, dat zij enigszins uit het oog verliezen wat er met hun kinderen gebeurt. Alle rollen worden gespeeld door talentvolle kinderen en jongeren. Hier is bewust voor gekozen, omdat ouders zich in momenten van opperste boosheid en wanhoop, in de ogen van de kinderen, vaak als kinderen gedragen. ,,In tijden van wanhoop regeert de hersenstam en dan komt het kind in ons los", aldus Huibers.

Een wat zwaarder thema, maar met humor en voldoende lucht gebracht en met een hoopvol slot. Met liedjes op muziek van Ruben Weverling. Echtgescheiden en Vastgevochten is een voorstelling voor de hele familie met kinderen vanaf 10 jaar.