• Spreekkamer van de Stad

Spreekkamer zoekt ideeën in de stad

GORINCHEM Eens in de drie weken worden op deze Huis van Inspiratie-pagina één voor één de partners van het Huis van Inspiratie aan u voorgesteld. Deze week: Jack van Mildert namens de Spreekkamer van de Stad.

[

Wat is de Spreekkamer van de Stad eigenlijk?

,,De Spreekkamer is een experiment. Samen met Ro van Doesburg wilde ik kijken wat er gebeurt als wij tweeën, hij als voormalig stadsdichter en ik als kunstenaar, ideeën in de stad op zouden halen. Vooral ideeën over de stad. Met die ideeën proberen we mensen met elkaar te verbinden en daar ontstaan dan soms project door."

Kun je een voorbeeld noemen?

,,Met de Open Havendag werden we gevraagd door de havendienst of we iets rondom het culturele in Gorinchem konden programmeren. Toen zijn we vorig jaar begonnen met het Open Havenontbijt. Dit jaar hebben we dat voor het tweede jaar op rij gedaan, omdat het heel veel sympathie heeft opgeleverd. Het is een mooi voorbeeld van iets kleins, wat iets heel moois kan opleveren. Mensen ontmoeten elkaar en dan gaat het verder vanzelf."

,,De Koplopers is ook zo'n initiatief. Dat is gericht op jongeren van 14 tot en met 23 jaar die cultuur willen ondersteunen of zelfs dingen willen initiëren. Zo helpen ze mee met de nieuwe inrichting van de Nieuwe Doelen en hebben ze geholpen met het Fortes Festival."

Hoe zie jij het Huis van Inspiratie over vijf jaar?

,,Het wordt steeds duidelijker waar we met z'n allen heen willen. Er is nu met de HvI-partners een gezamenlijk programma, maar voor de mensen in de stad zou het duidelijker zijn als er een pand in de stad gelabeld kan worden als 'Huis van Inspiratie', bijvoorbeeld in het pand van de huidige bibliotheek.

Het is belangrijk dat de verschillende partners niet op hun eigen terrein blijven, maar steeds meer de handen ineen slaan."