• De stegen en steigers in Gorinchem moeten aantrekkelijker worden.

    GP-foto

'Stegen moeten uitnodigen'

GORINCHEM De stegen en steigers in Gorinchem moeten aantrekkelijker worden. Dat is de bedoeling van het stegenplan, waarvan maandag het concept werd gepresenteerd.

Door Tim Hartman

Ondernemers, pandeigenaren, bewoners, binnenstadsmanagement en de gemeente Gorinchem bundelden de krachten om de stegen, maar ook de steigers, in de Gorcumse vesting een impuls te geven. De stegen verbinden bijvoorbeeld de Lingehaven en de Grote Markt met elkaar en moeten dus uitnodigen om doorheen te lopen. Nu zijn de stegen nog veelal slecht verlicht, zijn de panden in die stegen in weinig goede staat en geven de stegen eerder een onveilig gevoel dan dat mensen er graag doorheen lopen.

Daarom stelden de partijen een stegenplan op. Bij de presentatie van het concept van dat plan kwamen ook die 'knelpunten' naar voren. Met name leegstand en de slechte onderhoud van de panden in de stegen zorgen volgens de opstellers van het stegenplan voor een treurig gezicht.

UITSTRALING Inge Burg van Welmers Burg stedenbouw opperde enkele oplossingen. Zij stelde dat bijvoorbeeld meer openheid van de gevels, een nieuwe functie voor leegstaande panden en het gebruik van levendige kleuren bij een opknapbeurt al voor een betere uitstraling van de stegen kan leiden. Bij de invulling van de leegstaande panden moet wat het stegenplan betreft vooral gekeken worden naar woningen, kantoren of ateliers. Geen detailhandel dus, dat vooral voor de hoofdstraten bedoeld is.

Ook zouden steegjes zo ingericht moeten worden met bankjes en groen dat de steeg een plek op zich wordt om eventjes in te verblijven. Daarbij zou ook het verhaal moeten worden verteld van die steeg door middel van kunst.

,,Muurschilderingen, kleine tuintjes, verlichting, mooie ramen", somde binnenstadsmanager Nita van Wijngaarden in maart al enkele oplossing op in De Stad Gorinchem. ,,Je ziet dat in andere steden veel. Kleine perkjes, goede verlichting: daar knapt een steeg al flink van op."

Als alle input uit van de afgelopen week is verwerkt, komt er een definitief stegenplan.