Straatverlichting in Lingewaal steeds duurzamer

SPIJK In de gemeente Lingewaal staan bijna 2500 lantaarns om de straten en voetpaden te verlichten. Deze gebruiken samen 75,9 kWh per uur. Dit was in 2007 nog 94,6 kWh. Dit is besparing van bijna 20% op het energiegebruik bij vrijwel een gelijk blijvend aantal lichtpunten.

Deze besparing is bereikt door in de oude kernen van Asperen en Heukelum 210 straatlantaarns te voorzien van dimmers. Daarnaast wordt bij het vervangen van verouderde en versleten armaturen steeds voor een economische en duurzame oplossing gekozen. Zo zijn er inmiddels ruim 200 led lichtbronnen. De komende jaren wordt, binnen het onderhouds- en vervangingsbudget, jaarlijks ca 4% van de armaturen vervangen door led verlichting.

Het vermogen van de verlichting in kWh is sinds 2007 met 19,8 % gedaald van 94,661 kWh naar 75,934 kWh. Dit daalt de komende jaren verder met ca. 1% per jaar aangezien de armaturen, die aan het einde van de levensduur zijn, vervangen worden door energiezuinigere exemplaren. Ook bij uitbreidingen en na schade rijdingen wordt led verlichting toegepast. TL buizen, kwik- en gloeilampen komen in onze gemeente niet meer voor.

Fotobijschrift: Wethouder Griedo Bel inspecteert de nieuwe straatverlichting.