• Etienne Hessels

Summer Start Dance terug naar de Groenmarkt

GORINCHEM De Gorcumse zomer wordt sinds 2010 traditiegetrouw afgetrapt met Summer Start Dance. Dat is dit jaar, op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni, niet anders. De locatie is wél anders: Buiten de Waterpoort wordt ingeruild voor de Groenmarkt.

door Tim Hartman

Dat de traditie wordt doorgezet was dit jaar geen vanzelfsprekendheid, zo vertelt Jaap Harder, eigenaar van de Flashback. Samen met zijn collega's van de Hoofdwacht, Gasterij, Eetcafé Kees en 't Oude Stadthuys steekt hij weer de handen ineen om Gorinchem en omstreken te trakteren op een swingende start van de zomer.

Het Gorcums evenementenbeleid ligt immers onder de loep, waardoor niet alleen voor de gemeente zelf, maar ook voor de organisatoren van festivals nog de nodige onduidelijkheid is. ,,Tot vorige week was alles nog onzeker, maar we zijn heel blij dat we het bekend kunnen maken: editie negen van Summer Start Dance komt eraan! Daar zijn we heel blij mee, want we willen leuke evenementen voor jongeren blijven organiseren."

Het vertrouwde recept kent wel enkele andere ingrediënten, waaronder de locatie. Vorig jaar vond Summer Start Dance voor het eerst plaats Buiten de Waterpoort. Dit jaar keert het festival weer terug op de Groenmarkt. ,,Het is alweer de negende editie en het werd ieder jaar een stukje groter", legt Harder uit. ,,Omdat we dit jaar niet Buiten de Waterpoort terecht konden, moeten we er even een rem op gooien. Het wordt anders gewoon te druk, de potentie is te groot. Als het mooi weer is, komen er gerust negenduizend feestgangers op af. Op de Groenmarkt kunnen we er vierduizend kwijt."

KAARTVERKOOP Om die reden is er dit jaar ook kaartverkoop en is er een leeftijdsgrens. De feestgangers moeten minimaal zestien jaar oud zijn. ,,Dat is voor nu even de enige manier om het feest beheersbaar te houden", stelt Harder, die desondanks feestvierders vanuit Gorinchem én omstreken wil verwelkomen: ,,Gorinchem is een regiostad. We moeten juist blij zijn dat heel de regio naar Gorinchem wil komen."

De feestvierders kunnen niet één avond, maar twee avonden genieten van Summer Start Dance. De tweede avond, normaal gesproken in het teken van Nederlandstalige muziek, wordt ook opgeluisterd door de lekkerste dancebeats. ,,Vrijdag komen Bonte Carlo, Diaz & Bruno en DJ Dyna, zaterdag Jordy Graat, Childsplay en de mannen van StuKTV. Beide avonden Summer Start Dance, maar wel met twee aparte soorten dancemuziek", stelt Harder.

Kaartjes zijn vanaf vrijdag 10 mei (vandaag) 12.00 uur te koop via www.summerstartdance.nl en kosten slechts vijf euro per avond. ,,Ze zijn alleen in de voorverkoop verkrijgbaar dus het is handig om er snel bij te zijn", deelt Harder nog een gratis tip. Een nog een tip: ,,Neem je ID-kaart mee naar de Groenmarkt, want er is een uitgebreide controle en als je geen zestien bent, kom je niet binnen."