• Wim den Besten

't Oude Stadthuys: cultuur en horeca

GORINCHEM Eens in de drie weken worden op deze Huis van Inspiratie-pagina één voor één de partners van het Huis van Inspiratie aan u voorgesteld. Deze week: 't Oude Stadthuys.

Het Huis van Inspiratie en 't Oude Stadthuys: op het eerste gezicht niet meteen een simpele optelsom. ,,Ik ben een beetje het buitenbeentje", zegt Martijn Bakker lachend. Toch kunnen volgens Bakker cultuur en horeca nauwelijks zonder elkaar. ,,Een hapje en een drankje hoort tegenwoordig gewoon bij een museumbezoek."

Ruim elf jaar zit Martijn Bakker nu met zijn eet- en drinkerij in het voormalige stadhuis, waar vroeger gewoon getrouwd kon worden. ,,Er komen genoeg mensen die hier vroeger getrouwd zijn om een hapje te eten en te drinken. Dat is altijd leuk om te horen", aldus Bakker.In die elf jaar is 't Oude Stadthuys enorm gegroeid. ,,We begonnen met 40 stoelen binnen, en 60 terrasstoelen. Nu hebben we 65 plaatsen binnen, twee overdekte serres van elk 35 personen en nog 140 terrasplaatsen."

CHIQUE SLURPEN Maar wat heeft Bakker nu met het Huis van Inspiratie te maken? ,,Ik ben meer ondersteunend. Zo bestaat de Grote Toren vijfhonderd jaar en verzorgen wij ook enkele evenementen. Aanstaande zondag gaan we chique slurpen met 'Oesters en bubbels' op de Groenmarkt. Dat doe ik in samenwerking met Tax. Ik houd van samenwerken met mensen, iets wat binnen het Huis van Inspiratie ook gedaan wordt."

Toch kan er volgens Bakker nooit genoeg samengewerkt worden: ,,Cultuur is ook veelal educatief. De verschillende partijen kunnen elkaar daar vaak goed in aanvullen. Maar ik zou bijvoorbeeld ook samen met het museum ervoor kunnen kiezen om een deel van de expositie door te laten lopen in mijn zaak. We moeten toe naar een eigentijdser karakter."