• Naast Laura Pellikaan van Democraten Gorinchem staan Anoir Koolhoven, Marjan Versluis en Frits de Waard namens Democraten Gorinchem en (links) Bert Blase en Gemma Biesheuvel van Code Oranje.

    Democraten Gorinchem

Taart voor burgerinitiatief Democraten Gorinchem

Gorinchem De nieuwe politieke beweging Code Oranje verraste zaterdag de lokale partij Democraten Gorinchem met een taart. 
Door Egbert Egberts
De lokale partij van fractievoorzitter Pierre Schefferlie ontving deze vanwege de geslaagde vernieuwing in de lokale politiek uit handen van lijstduwer tijdens de Provinciale Verkiezingen van 20 maart Bert Blase, die voor dit initiatief gekozen had.. 
Duo-lijsttrekker Laura Pelikaan (22) van Democraten Gorinchem verkoos de Korenbeurs voor de ontmoeting. ,,Een treffende plek vol eigen initiatief", zo gaf zij aan in de steeg waar de bewoners stenen verruilden voor groen met theater 't Pand op de achtergrond.

,,Het is een actie van Code Oranje om waardering te tonen voor burgerinitiatieven. Democraten Gorinchem verdient onze waardering, omdat deze laat zien hoe het bestuur van de stad weer van de mensen zelf wordt. Zij kozen voor een stadsakkoord in plaats van een traditioneel coalitieakkoord en spreken lokale deskundigen en belanghebbenden voordat zij standpunten in nemen. Wat de Gorinchemse beweging laat zien op lokaal niveau is vergelijkbaar met wat Code Oranje nastreeft op provinciaal en landelijk niveau. Minder dogma's en meer gezond verstand, goede gesprekken en daadkracht''. Bert Blase is enthousiast over de samenstelling van de Democraten Gorinchem. ,,Actieve mensen met energie en veel jong talent. Dat zie ik ook terug bij Code Oranje. Deze mensen hebben de toekomst aan hun zijde." 
Code oranje. Dit is bij de burgers bekend als er zwaar weer wordt gemeld door het KNMI. Code Oranje echter wil laten zien dat het ook zwaar weer is in de Nederlandse democratie. ,,Mensen gaan niet meer stemmen, stemmen op extremen vanuit protest of stemmen niet van harte. Maar Code Oranje betekent ook: Co-democratie. De democratie van het samenspel." De partij hoopt met haar werkzaamheden op politiek vlak beweging te krijgen in de vastgeroeste waarden die door andere partijen worden aangehouden. Vernieuwing en het direct bij de besluitvorming betrekken van inwoners, zoals Democratie Gorinchem voorstaat, moet daar verandering in brengen, aldus Code Oranje.