• Willemieke Steen

Taxfree shoppen in Gorinchem

GORINCHEM Na het succes van de voorgaande jaren organiseert winkeliersvereniging Hartje Gorkum ook dit jaar weer de taxfree dagen. Op vrijdag 26, zaterdag 27 en (koop)zondag 28 mei kun je bij zo'n 60 winkels in Gorinchem shoppen met korting.

Deelnemende winkels zijn onder andere modewinkels, juweliers en horeca, maar ook grotere ketens en kleinere eenmanszaken geven dit Hemelvaartsweekend korting op je aankopen. Volgens binnenstadsmanager Nita van Wijngaarden is het gemêleerde winkelaanbod ook wat Gorinchem zo uniek maakt. ,,Naast de grote ketens die je als stad nodig hebt, hebben we hier ook de wat kleinere, persoonlijke winkels zoals in de Burgstraat en op de Langendijk. Juist deze mix maakt Gorinchem uniek en aantrekkelijk. Daarnaast vind ik het bijzonder dat een relatief kleine stad zoveel horecagelegenheden heeft; het is altijd gezellig druk op de Grote Markt." Deelnemende winkels mogen zelf bepalen of ze de btw-korting toepassen op hun hele collectie of op een deel daarvan.

UNIEKE COMBINATIE Naast het uitgebreide winkelaanbod heeft de stad nog veel meer te bieden. Gorinchem biedt een unieke combinatie van winkelen, natuur en cultuur. Een prima besteding van je Hemelvaartsweekend dus. Nita van Wijngaarden vertelt: ,,Voor een dag winkelen is Gorinchem misschien net te klein, maar daarom is het juist zo leuk dat je letterlijk in een paar stappen vanuit de oude binnenstad de natuur in kunt wandelen en kunt genieten van een prachtig uitzicht over de Gorinchemse uiterwaarden. Vanaf de Grote Markt ben je ook binnen enkele minuten op de oude stadswal. De vestingwallen van Gorinchem zijn nog bijna helemaal in tact waardoor je een mooie wandeling rond de stad kunt maken. Voor mensen die de historie van Gorinchem willen ontdekken is een stadswandeling door de ouder binnenstad aan te raden. Vergeet daarbij vooral niet de 500 jaar oude Grote Toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over de hele stad."

De taxfree dagen zijn door de winkeliersvereniging in het leven geroepen om meer mensen naar de stad te trekken. Voorgaande jaren bleek dit al een groot succes. Deelnemende winkels zijn te herkennen aan de posters in de etalage. Meer informatie en een totaaloverzicht van de deelnemende winkeliers is te vinden op de website www.mooigorinchem.nl.