• Kevin de Bruin

TEDx komt naar Gorinchem

GORINCHEM Stel je eens voor dat je wordt overladen door spam e-mails? Wat voor spannends gebeurt er als je erop reageert? Tijdens het wereldwijde fenomeen TEDTalks worden dit soort leerzame levenservaringen gedeeld. Dit inspireerde Stefan Stroosnijder en Erik van de Nadort om het onafhankelijke TEDx te organiseren.

door Kevin de Bruin

Stroosnijder en Van de Nadort kijken al jaren naar filmpjes waarin mensen over heel de wereld belangeloos hun ervaringen delen op het gebied van educatie, ondernemen, wetenschap, technologie en creativiteit. ,,TEDtalks zijn altijd super inspirerend en heel variërend", vertelt Stroosnijder. Het boeit hem voornamelijk dat er altijd een grote hoeveelheid aan diverse thema's wordt besproken. Zelf gaat hij regelmatig naar TED-events. ,,Je wordt altijd aan het denken gezet. In de pauze of na afloop bespreek je het nog steeds." Van de Nadort vult dit aan: ,,Het is al lang een droom om zelf een TED-evenement te organiseren."

Beide heren wisten oorspronkelijk niet van elkaar dat ze beiden wel iets zagen in het organiseren van een TEDx Gorinchem. De passie voor de praatjes werd pas duidelijk nadat Stroosnijder het idee in de Junior Kamer pitchte. ,,Iedereen was enthousiast maar vanuit de Junior Kamer konden we er niet echt iets mee, omdat je aan een TEDtalk geen geld mag verdienen." Het idee leek te zijn gestrand tot Erik van de Nadort hem opbelde: ,,Dit idee is te gaaf om te laten varen, Stefan."

Samen zien zij TEDx Gorinchem als een nieuwe manier om de stad Gorinchem op de kaart te kunnen zetten. Tijdens de liveshow zelf kunnen maar honderd man naar binnen, maar dat wil niet zegen dat de sprekers enkel Gorinchem en haar omgeving bereiken. Een voorwaarde om een TEDx te mogen organiseren is dat alles wordt opgenomen en vervolgens naar de officiële TED organisatie wordt opgestuurd. Hierdoor kunnen verschillende inspirerende talks belangeloos met heel de wereld worden gedeeld met geïnteresseerden die wereldwijd de kanalen van de officiële TED-evenementen volgen. ,,Stel je eens voor dat TEDx New York en TEDx Gorinchem straks in dezelfde feed naast elkaar staan", grapt Stroosnijder .

Tijdens TEDx Gorinchem willen Stroosnijder en Van de Nadort mensen inspireren met presentaties binnen het thema Inspire The Community (inspireer de gemeenschap). Volgens hun is dit de perfecte start van het nieuwe jaar. ,,Normaal begin je het jaar met goede voornemens zoals stoppen met roken of afvallen. Zo een TEDx Gorinchem is dan perfect om ook eens andere inspiraties aan te bieden." Het huidige thema is heel breed en dat is dan ook terug te zien in de sprekers. Fred Vahlkamp zal onder andere vertellen over een zorgconcept dat hij voor zijn eigen dochter heeft ontwikkeld en Pieterjan van Wijngaarden heeft samen met zijn eigen netwerk een boek geschreven.

Het avondvullende TEDx Gorinchem wordt 17 januari 19:30 in de Peeriscoop georganiseerd. Tickets zijn €22,50 euro.