• Simon Fousert

Theater aan de Boerenstraat bestaat twintig jaar

GORINCHEM Theater Peeriscoop bestaat dit jaar twintig jaar en draait goed. Toch blijft het een uitdaging juist Gorcumers naar de Boerenstraat te lokken, vertelt eigenaar Fred Delfgaauw.

door Simon Fousert

,,Buiten de grenzen van Gorinchem is men razend enthousiast over ons theater, ook artiesten die bij ons optreden, zoals Herman van Veen, Youp van 't Hek of Herman Finkers", aldus Delfgaauw. ,,Toch zijn er binnen Gorinchem nog veel mensen die misschien wel van ons gehoord hebben, maar nooit binnen zijn geweest. Daar ligt voor ons nog wel een uitdaging." Eigenaar Fred Delfgaauw (57), zelf ook al 35 jaar actief als theatermaker, zette het theater aan de Boerenstraat twintig jaar geleden zelf op. ,,Zonder subsidie. Dat is uniek in het land. Wat ik ook vaak hoor van artiesten die hier optreden, zoals Youp van 't Hek, is dat ze zien dat een artiest achter de bouw zat. Dat ervaar je in alles. In Nederland wordt Peeriscoop echt op handen gedragen." Dat het theater minder aandacht trekt in Gorinchem zelf, wijt Delfgaauw aan het negatieve imago rond cultuur dat in de Arkelstad rondhangt. ,,Er is de laatste jaren nogal wat gezaagd aan cultuur in de stad en er is nogal wat gedoe geweest. Dat helpt allemaal niet mee. Daarnaast zijn Gorcumers misschien meer dan gemiddeld calvinistisch, ook wat theater betreft. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg."

Naast het werk voor Peeriscoop en zijn eigen theatervoorstelling houdt Delfgaauw zich ook bezig met talentontwikkeling. Zo geeft hij onder meer trainingen over spreken in het openbaar. Binnen een paar jaar hoopt hij een beroepsopleiding in Gorinchem op poten te zetten. ,,Ik ben theatermaker, maar ook ondernemer. Dat laatste is onderbelicht bij theateropleidingen, terwijl daar ook veel tijd en aandacht in gaat zitten." Delfgaauw zoekt de samenwerking met toneelscholen in Amsterdam en Den Bosch. ,,Je kunt nog zo'n mooie productie hebben, maar je moet ook weten hoe je het in de markt zet. Dat willen we talenten in die opleiding gaan leren", aldus Delfgaauw. ,,Peeriscoop is hiervan een goed voorbeeld. Er lopen op dit moment vier voorstellingen waarvoor wij de productie doen."

Al met al is er weinig reden tot klagen voor, want Peeriscoop draait goed, aldus Delfgaauw. Het komende half jaar is dan ook weer goed gevuld. De voorstelling 'Eva Braun' (12 februari), van actrice en operazangeres Nikki Vanhautem, met daarin onder meer scenes uit het dagboek van Hitlers maitresse, tipt hij als één van de verwachte hoogtepunten. Verder treden onder meer cabaretiers Pieter Jouke, Hans Aarsman en Sjaak Bral, zangeressen Elske DeWall, Martine Santing en pianist Jeroen van Veen op. ,,Een heel divers programma", zegt Delfgaauw. ,,Het gaat er voor mij om dat mensen energie van een bezoek aan het theater krijgen. ,,Het blijft fantastisch dat mensen na afloop zeggen dat ze na een dag werken eigenlijk best moe waren, niet meer zo veel zin hadden, maar ontzettend blij zijn dat ze toch geweest zijn."