• sgarschouwburg.jpg
    Schouwburg De Nieuwe Doelen

    Janus Visser

Theaterdiscussie duurt voort

GORINCHEM De Gorcumse gemeenteraad wil eerst gezamenlijk bepalen wat voor theater Gorinchem nodig heeft voordat ze de gemeente een onderzoek laat uitvoeren naar mogelijke (ver)nieuwbouw. Ook willen meerdere partijen alle voor- en nadelen van de verschillende locaties op een rijtje hebben.

door Tim Hartman

Een onderzoek naar vernieuwbouw op de huidige locatie van De Nieuwe Doelen, nieuwbouw op de huidige locatie met toevoeging van onderdelen van het Huis van Inspiratie of nieuwbouw op de locatie Bastion 2 met toevoeging van onderdelen van het Huis van Inspiratie. Het was de keuze die de Gorcumse gemeenteraad donderdagavond kreeg voorgeschoteld en waar de raad tevens een advies aan moest meegeven voor de raadsvergadering van volgende week. De keuze kon echter niet worden gemaakt, zo luidde de conclusie.

Nadat Ferdinand Biesheuvel de raad meenam in het meest ideale toekomstbeeld van het theater aan de Haarstraat boog de gemeenteraad zelf zich over de theaterkwestie met als doel het kiezen van een van de bovenstaande drie opties. ,,Laat duidelijk zijn dat het beeld dat de heer Biesheuvel schetst in alle drie de opties gerealiseerd kan worden", gaf wethouder Eva Dansen de raad mee.

Karig

Echter werd na de eerste bijdrage van Dick van Zanten (Stadsbelang) al duidelijk dat de drie keuzes wellicht te karig zijn voor de raad: ,,De variant voor het Van der Valk is te snel afgeserveerd. En welke consequenties brengen de nieuwbouw op Bastion 2 met zich mee? Volgens mij ligt daar een bouwplan van Poort6 voor klaar. En wat gebeurt er met de panden van de bibliotheek en het oude stadhuis als de onderdelen van het Huis van Inspiratie mee verhuizen?"

Ook Marjo Molengraaf (CU-SGP) vindt dat er meer opties zijn dan de drie die worden voorgedragen: ,,De enige optie die er volgens het college lijkt te zijn, is dat het theater in de binnenstad moet komen. Wij willen alle voors en tegens op een rijtje hebben zodat we echt iets te kiezen hebben. Ik kan me voorstellen dat een theater buiten de stad handiger is voor leveranciers en parkeren."

Molengraaf gooide tevens het balletje op voor het vraagstuk dat donderdagavond onbeantwoord bleef: ,,Wat is volgens ons het theater van de toekomst?"

Rutger van Breemen (GroenLinks) stelde als gevolg daarvan voor om dat vraagstuk als eerst onderling te beantwoorden alvorens er gekozen wordt uit de opties. Molengraaf: ,,Ik wil voorkomen dat we straks zeggen 'hadden we Van der Valk maar niet zo snel uitgesloten'."