Theatergroep BISonder gaat voor Oscar

GORINCHEM - Theatergroep BISonder komt dit jaar in aanmerking voor een wel heel bijzondere prijs. Namelijk een Oscar, de meest felbegeerde filmprijs die ieder jaar in februari wordt uitgereikt. De Gorcumse theatergroep hoeft er echter niet voor naar Hollywood, want het gaat in dit geval om de alternatieve versie: de 'Man bijt hond Oscarverkiezing'. BISonder is een van de vijf theatergroepen die een scène van één minuut uit een bekende film naspeelt. Afgelopen december rolde er in het Tuschinski theater in Amsterdam een scène van Zwartboek voor de Gorcumers uit de koker: ,,Dat was wel mijn favoriete scène", geeft regisseuse Christine Juffermans toe.

Door Tim Hartman

Een gezellige drukte heerst er zondagochtend in Theater 't Pand. Een televisieploeg van het televisieprogramma 'Man bijt hond' is druk bezig om een scène uit Zwartboek zo goed mogelijk na te bouwen terwijl achter de schermen theatergroep BISonder nog druk bezig is om de laatste puntjes op de i te zetten. ,,Het moet allemaal zo echt mogelijk na gespeeld worden", benadrukt regisseuse Christine Juffermans nog maar eens.

,,Het is een geweldige scène", vertelt Christine opgetogen. ,,Het is echt een scène met veel emotie en expressie. Dat maakt het aan de ene kant best lastig om te imiteren, maar het is wel een mooie uitdaging." De uitdaging is in dit geval nog iets groter, omdat een andere groep ook de scène uit Zwartboek toegewezen kreeg nadat die een scène uit de film Simon niet wilde: ,,Dat maakt het nog wel iets spannender. Zo worden we al snel vergeleken met die anderen", verwacht Christine Jansen, die in de huid van Carice van Houten zal kruipen.

De concurrentie is afkomstig uit Haarlem, Losser, Swifterband en Uithoorn. Naast de scènes van Zwartboek en Simon, die dus niet wordt geïmiteerd, spelen de theatergroepen uit die steden nog scènes uit Amsterdamned, Turbo en Alles is liefde. ,,De scène uit Turbo van New Kids had ons toch ook wel leuk geleken", vertelt Corine de Bruijn, die samen met Christine Jansen aanwezig was bij de loting in Amsterdam.

Naast de Oscar voor beste filmscène zijn er ook nog Oscars voor beste acteur, actrice en decor. ,,Het beste decor hoeft niet per se, maar die andere drie Oscars zouden natuurlijk wel erg leuk zijn om te winnen. Als ik zo bescheiden mag blijven", lacht regisseuse Christine. ,,Het is zo anders dan theater. Nu moet je echt op de seconde af imiteren. Dat is echt heel lastig, maar ik denk dat het ons goed is gelukt", sluit ze af.

Maandag 9 februari zal de scène van BISonder worden uitgezonden en vanaf dan kan er ook gestemd worden via de website van 'Man bijt hond'.

Fotobijschrift: Theatergroep BISonder speelt een scène uit de film Zwartboek voor een Oscar.