Thema-avond 'Historisch Erfgoed en de Blauwe Toren'

GORINCHEM Gorcum Actief houdt een thema-avond 'Historisch Erfgoed en de Blauwe Toren' op woensdagavond 15 februari van 19.30 tot 22.00 uur in het Gymnasium Camphusianum, Vroedschapsstraat 11 in Gorinchem.

Tijdens deze  avond worden lezingen gegeven over de bouw van de Blauwe Toren door architectuurhistoricus dr. Merlijn Hurx en over Publieksbereik Historisch Erfgoed door drs. René de Kam. Beide lezingen beloven interessant te worden, ook voor Gorinchem, waar met enige regelmaat bij archeologisch onderzoek historisch erfgoed wordt aangetroffen, zoals onlangs de middeleeuwse muurresten Buiten de Waterpoort.

Dr. Merlijn Hurx, universitair docent middeleeuwse architectuurgeschiedenis verbonden aan het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht, is bezig met onderzoek naar de bouwadministratie van de Bourgondische hertogen en is daarbij gestuit op enkele belangrijke archivalische gegevens over de Blauwe Toren. Naar aanleiding daarvan is hij van plan om dit jaar een wetenschappelijk artikel over de Blauwe Toren te schrijven.

Drs. René de Kam, historicus en coördinator Publieksbereik Erfgoed gemeente Utrecht, zal in zijn lezing ingaan op de verschillende manieren waarop in Utrecht het verleden wordt verbeeld zowel in de (openbare) ruimte als digitaal. Regelmatig worden er tijdens archeologisch onderzoek delen van oude gebouwen gevonden. In sommige gevallen worden die vondsten in de nieuwe bouwplannen opgenomen. Soms gaat het nog een stap verder, zoals in DOMunder. Om het verleden beter te begrijpen, maakt de gemeente Utrecht aan de hand van onderzoeksgegevens 3D-reconstructies. De 3D-modellen zijn te bekijken op www.bouwdomtoren.nl. Historicus Roel Mulder verzorgt een korte algemene inleiding.

De thema-avond wordt gehouden in het auditorium van het Gymnasium Camphusianum. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang gratis.