• Foto: Gerhard Starke

Toch bevrijdingsvuurwerk

GORINCHEM Het vuurwerk tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei gaat 'gewoon' door. Stichting Comité Koningsdag | 4-5 mei Gorinchem heeft een ecologisch adviesbureau een rapport op laten stellen om aan te tonen dat het vuurwerk niet voor verstoring van eventuele broedende vogels zal leiden. Met succes, zo blijkt nu uit de conclusies van het rapport. Omstreeks 22:00 uur wordt het grote bevrijdingsvuurwerk afgestoken om zeventig jaar vrijheid te vieren.

Het comité ziet de vuurwerkshow voor zeventig jaar vrijheid als spetterend einde van de feestelijkheden die door het comité voor Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn georganiseerd, maar GroenLinks uitte haar zorgen: ,,Begin mei valt midden in het broedseizoen van verschillende vogels en het vuurwerk zal schade aanrichten en hun leefgebied verstoren", stelde fractievoorzitter Rutger van Breemen in een brief aan het college. De conclusies van het rapport verbazen hem dan ook, maar hij legt zich erbij neer: ,,Het gaat me er niet om de vereniging dwars te zitten en zij heeft zich ook aan de wet gehouden, maar wij hadden vooraf andere gegevens. We gaan achteraf alsnog kijken welke schade het vuurwerk aangericht heeft en we gaan in gesprek met de Oranjevereniging om voortaan goede afspraken te maken en dit wellicht het laatste bevrijdingsvuurwerk te laten zijn."

Vanaf 20.15 uur kunnen kinderen onder begeleiding van volwassenen op de Grote Markt een gratis lampion ophalen. Om 21:00 uur vertrekt de optocht, begeleid door drumband De Volharding en de doedelzakspelers van de Antwerp Metropolitan Pipe Band naar Buiten de Waterpoort.