• Foto: In het trottoir aan de Haarstraat is voor bewoners van Syndion een helling aangelegd, maar de lantaarnpaal is in het midden blijven staan.

    Everdien Hamann

Toegankelijkheid Haarstraat ver te zoeken

GORINCHEM ,,Het is te gek voor woorden, maar als je hier met je rolstoel, scootmobiel of kinderwagen rijdt en je komt de helling af, dan bots je maar zo midden op een lantaarnpaal." Everdien Hamann van Gorcum Actief heeft het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de bizarre situatie bij de nieuwe locatie van Syndion aan de Haarstraat.

Het voormalige postkantoor is verbouwd tot appartementen voor gehandicapte bewoners van Syndion. ,,De toegang tot het complex aan de Haarstraat ligt hoger dan het trottoir. Daarom is een hellingbaan in het trottoir aangelegd, maar de lantaarnpaal is blijven staan. Die staat nu midden in de helling. Bizar dat zoiets kan gebeuren," aldus Hamann. ,,Niet alleen cliënten van Syndion, maar alle rolstoelers, scootmobielers, mensen met rollators of kinderwagens rollen hier letterlijk naar beneden en botsen tegen de paal. En dan te bedenken dat Gorcum Actief een half jaar geleden hierover al aan de bel heeft getrokken. Het zou goed komen, is ons toen beloofd."

De toegang tot het complex is aan de kant van de Haarstraat gesitueerd. ,,Onhandig", vindt Hamann, ,,want de Haarstraat is een drukke doorgaande route in de binnenstad en het trottoir is hier tamelijk smal. De andere zijde, de kant van de Katerstraat waar het postkantoor vroeger ook de ingang had, is veel beter geschikt; minder druk en een breed trottoir. Maar ja, de situatie is nu niet anders, dus de Haarstraat moet aangepast. En snel ook."

De schriftelijke vragen van Gorcum Actief hebben betrekking op de toegankelijkheid van dit appartementencomplex, de rest van de Haarstraat en de binnenstad in het algemeen. ,,Iedereen heeft het over bereikbaarheid," zegt Hamann. ,,Laten we hier dan mee beginnen. Dit is ook bereikbaarheid."