• Everdien Hamann
  • Nico Blom, Gerben Budding en Henny Blom in de Lutherse kerk.

    Everdien Hamann

Toets en Klepel ode aan Gorcums Erfgoed

GORINCHEM Buiten kleddert natte sneeuw tegen de ruiten van de Schuilkerk aan de Langendijk, binnen klinken vrolijke klanken van Mozart. De organisten Gerben Budding en Nico Blom zitten enthousiast te quatre-mainen op deze variaties in D. Een select gezelschap geniet van deze nieuwe cd presentatie. Toets en Klepel is een uniek en echt Gorcums klankdocument geworden.

De cd telt 31 muziekstukken die allen iets met Gorinchem te maken hebben. Bij de uitreiking van het eerste exemplaar aan sponsor Albert Dunsbergen noemde wethouder Dick van Zanten het een fantastisch klankdocument. Hij had zich voor deze gelegenheid in het bijbehorende boekje verdiept, waarin veel informatie staat over de Gorcumse kerkorgels, die allemaal een eigen karakter hebben en een bepaalde tijd en sfeer vertegenwoordigen. Ook het carillon in de St. Janstoren hoort daarbij.

Stadsbeiaardier Henny Blom opende de bijeenkomst met een stuk van Steenwick op het carillon. Voor de opnamen zijn vier van de acht Gorcumse orgels gekozen; Grote Kerk, Lutherse kerk, Dalemse kerk en Johanneskerk. De initiatiefnemers hebben per instrument passende muziekstukken gekozen van onder andere Van Blankenburg, Steenwick en voormalig organist Jan Bonefaas, die bijna vijftig jaar het Bätz-Witte orgel in de Grote Kerk bespeelde.

,,We hadden al lang het idee om eens een mooie Gorcumse cd te maken met dit soort stukken," vertellen Nico Blom en Gerben Budding. Maar Gerben Budding is nu stadsorganist in Gouda, dus de tijd begon te dringen. De opnamen zijn vorig jaar op meerdere speeldagen genomen door Pieter de Ruijter. Dat viel bij het stuk op het carillon nog niet mee, want overdag is er altijd wel geluid van verkeer of andere 'stoorzenders'. Uiteindelijk is het op een mooie zomeravond laat dan toch gelukt.

De cd is te koop in de winkels van Primera, bij de VVV, boekhandel Ritmeester in de Pompstraat en Hifi studio Sowell in de Burgstraat. Of via de webshop www.nicoblom.nl.