• GP Foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto
  • foto: GP-foto

Tolerantietocht als reactie op ophef rond 'Nashville-dominee'

GORINCHEM Een petitie en een tolerantietocht. Dat was de reactie op het nieuws dat dominee Maarten Klaassen in Gorinchem, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de veelbesproken Nashvilleverklaring, zou komen spreken. De Grote Kerk, waar Klaassen was uitgenodigd, schrok blijkbaar zo van de ophef die was ontstaan dat ze de dominee lieten weten dat hij niet meer welkom was. Ondanks het schrappen van de dienst ging de tolerantietocht afgelopen zondag gewoon door.

Wethouder Ro van Doesburg vindt het spijtig dat de kerkenraad van de Grote Kerk heeft besloten dominee Maarten Klaassen zondag 13 januari niet te ontvangen. Van Doesburg vindt het juist belangrijk dat mensen ook over dit soort onderwerpen de ruimte krijgen om te spreken. ,,De kerk zou zich niet belemmerd moeten voelen om iemand in Gorinchem uit te nodigen. Ook als de onderwerpen misschien wat spannend zijn."

De komst van de dominee deed heel wat stof opwaaien onder Gorcumers. Veel inwoners waren van mening dat er geen podium moest worden gegeven aan iemand die achter de Nashvilleverklaring staat. Murat Aydemir startte naar aanleiding van de komst een petitie. Ruim 200 mensen ondertekenden de petitie. Dat de dominee nu niet komt is een opluchting. ,,We zijn opgelucht dat de kerkenraad gehoor geeft aan het geluid dat we in Gorinchem hebben laten horen. Wij willen in respect leven met elkaar ongeacht geaardheid, geloof, kort, klein, dik en dun."

De initiatiefnemers van de petitie gingen afgelopen donderdag al in gesprek met Johannes van Camp, buurtbewoners en wethouder Dick van Zanten. ,,De petitie heeft wat dat betreft zijn doel bereikt, omdat we nu al verschillende afspraken hebben kunnen maken om een dialoog in gang te brengen." Deze week gaan zij verder met de gesprekken. ,,Een dialoog die niemand mag uitsluiten. We zijn het kerkbestuur dankbaar voor hun beslissing. Het signaal dat zij afgeven waarderen wij."

De gemeente hees afgelopen dinsdag de regenboogvlag in Gorinchem. De vlag moet symbool staan voor het feit dat iedereen in Gorinchem welkom is. Gorinchem is de stad van tolerantie. ,,Die vlag wappert voor iedereen. Dus ook een dominee die hier wil spreken. Tolereren betekent nu juist dat we ook een mening verdragen die ons 'niet zint'. Mits zij niet oproepen tot geweld", aldus wethouder Ro van Doesburg. Waarom de kerk uiteindelijk gekozen heeft om Klaassen niet te laten spreken is niet duidelijk. De kerk wilde vragen hierover niet beantwoorden in de media. Van Doesburg vindt het belangrijk dat alle mensen de ruimte krijgen om te spreken. ,,De kerk zou zich niet belemmerd moeten voelen om iemand in Gorinchem uit te nodigen. Ook als de onderwerpen misschien wat spannend zijn."