• Vereniging Hendrick de Keyser
  • Vereniging Hendrick de Keyser

Tolhuis staat er weer picobello bij

GORINCHEM De opknapbeurt van het Tolhuis is klaar. De imposante bouwmassa en het beeldbepalende gebouw voor Gorinchem kan er weer tientallen jaren tegenaan. Én binnenkort kunnen mensen er ook nachtjes logeren.

door Tim Hartman

 

Vanaf november vorig jaar tot zo'n beetje afgelopen week heeft het Gorcumse Tolhuis een grote opknapbeurt gekregen. ,,Een heel grote operatie", zegt Isja Finaly namens Vereniging Hendrick de Keyser, eigenaar van het Tolhuis. De vereniging, die zich landelijk inzet voor het behoud van architectonisch en historisch waardevolle gebouwen, liet de werkzaamheden uitvoeren door Den Hoed Aannemers bv. ,,Het is te danken aan de flexibiliteit van de aannemer dat alles binnen de planning is af gekomen", aldus Finaly.

,,Er waren veel houten balken verrot. Er is veel meer hersteld dan op het eerste gezicht gedacht werd. We hebben goed ons best moeten doen om binnen de kosten te blijven, maar dat is goed gelukt. We hebben nu alle grote dingen gedaan. Volgend jaar moet er nog wat klein schilderwerk aan de buitenkant gedaan worden."

Desondanks staat het Tolhuis er weer picobello bij. Het Tolhuis werd tot november vorig jaar gebruikt als één groot kantoor, maar dat is niet meer van deze tijd, zo legt Finaly uit. ,,Bij de vorige restauratie in 1985 werd er alles aan gedaan om het waterschap hier te huisvesten in één groot kantoor. Nu is het Tolhuis opgesplitst in kleinere eenheden: twee woningen, één kantoor en een 'Monument en Bed' bovenin de traptoren. Het Tolhuis is een aaneengegroeid geheel en we hebben nu die verschillende bouwmassa's proberen te accentueren."

 

MONUMENT EN BED De verschillende bouwmassa's kunnen worden gehuurd. De bovenwoning en het kantoor zijn al verhuurd, enkel de woning op de begane grond is nog te huur. ,,En natuurlijk vanaf half september de 'Monument en Bed'", vertelt Finaly. ,,Een volledig ingericht en uitgerust vakantiehuisje. Het is dus geen bed and breakfast."

De traptoren van het Tolhuis als 'Monument en Bed' is de tiende die Hendrick de Keyser heeft in heel Nederland en daarmee komt het Tolhuis in een rijtje met bijvoorbeeld een oude watermolen in Valkenburg en een verdedigingstorentje in Hoorn. Maximaal vier mensen kunnen vanaf half september de Gorcumse locatie boeken voor een overnachting. Finaly: ,,Het is weer eens iets anders dan er alleen tijdens een rondleiding even naar kunnen kijken. Het is een mooie locatie met een net zo schitterend uitzicht."

Wat zo'n overnachting mag kosten? ,,De locatie in het Tolhuis is voor ten minste twee nachten. De totaalprijs ligt tussen de honderd en tweehonderd euro voor twee nachten. Als je met vier personen bent, betaal je dus maximaal 50 euro per persoon. En daar krijg je wel een unieke beleving voor terug. De mensen mogen het torentje beklimmen. Een fantastische plek om 's avonds naar de sterren te kijken."

Tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 9 en zondag 10 september, is het Tolhuis inclusief Monument en Bed voor het eerst opengesteld voor publiek. ,,Dan kunnen mensen zelf zien wat voor een bijzondere locatie het is", besluit Finaly. Voor meer informatie over Vereniging Hendrick de Keyser en de uitgevoerde restauratie: www.hendrickdekeyser.nl

 

HISTORIE Het Tolhuis is een groot historisch gebouw uit de late 16de eeuw. Het is gebouwd op de plek waar de graven van Holland sinds 1425 tol hieven over schepen die over de Merwede voeren. Het opvallende gebouw bestaat uit drie bouwmassa's met verschillende hoogtes en kapvormen. Aan de waterkant staat een traptoren die net boven alles uitsteekt. Tot 1795 deed het complex dienst als Tolhuis, daarna als kazerne, militair hospitaal, school en kantoor. Veel van de oorspronkelijke indeling is in de loop der tijd gewijzigd. In 1977 verwierf Vereniging Hendrick de Keyser, de landelijk werkende monumentenorganisatie, het complex.