• sgarstadhuis1.jpg
    Stadhuis

Tolsteeg jaar lang afgesloten voor verkeer

GORINCHEM De Tolsteeg wordt vanaf begin volgend jaar een jaar lang afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Die maatregel is een onderdeel van het verkeersstructuurplan Binnenstad, die dinsdagavond aan de Gorcumse gemeenteraad werd gepresenteerd.

Tim Hartman

Twitter: @Namtrah09

De kruising tussen Buiten Waterpoort, Eind en Tolsteeg is al jarenlang een aandachtspunt voor de gemeente Gorinchem, maar door de aandacht voor onder andere de parkeerproblemen in de stad heeft het pijnpunt twee jaar lang in de kast gelegen. Daar komt nu echter verandering in.

De bocht die auto's van Eind naar beneden de Tolsteeg inloodst, is niet de makkelijkste bocht om te nemen voor automobilisten en al helemaal niet voor vrachtwagens. En dat is te zien aan de beschadigde muren rondom het kruispunt.

De proef moet er tevens voor zorgen dat het Eind meer autoluw wordt en dat is belangrijker volgens wethouder Arjen Rijsdijk: ,,Eind is een belangrijke aanloopstraat naar Buiten de Waterpoort voor fietsers en voetgangers. De verkeersveiligheid wordt door het afsluiten van de Tolsteeg ook beter gewaarborgd. Het is nu gewoon een rotstuk om te fietsen of te lopen." De wethouder benadrukt daarmee dat de stad vooral voor wandelaars en fietsers een verblijfplaats moet zijn en dat automobilisten vooral te gast zijn.

De proef houdt bovendien in dat de Nieuwe Walsteeg in twee rijrichtingen wordt open gegeven. Zo kunnen auto's van parkeergarage Kweeklust meteen linksaf richting het kruispunt met Paardenwater en hoeven automobilisten niet om te rijden via de Haarstraat. ,,Levensgevaarlijk", vindt Frank Duijnhouwer (PvdA). ,,Er is destijds al een keer gesproken om dat kruispunt veiliger te maken. Op deze wijze maak je dat kruispunt juist weer drukker en gevaarlijker." Wethouder Rijsdijk erkent dat er nadrukkelijk aandacht moet worden gehouden voor het kruispunt.

De proef kost 10 duizend euro. Mocht de proef een succes blijken, worden de kosten voor een herinrichting geschat op 70 duizend tot 100 duizend euro.

Fietsers en pleinen

Twee andere onderdelen van het verkeersstructuurplan Binnenstad zijn de fietsroutes en de pleinen. Zo moeten fietsers hun fietsen makkelijker kunnen stallen net buiten het winkelgebied. Ook worden fietsers tegemoet gekomen door het 24/7 openstellen van de Kwekelstraat, Bloempotsteeg en Kapelsteeg voor fietsers. Zo hoeven fietsers niet meer af te stappen en lopend door de Gasthuisstraat te gaan, maar kunnen ze gewoon een stukje omfietsen.

De pleinen moeten volgens het plan nog meer de 'huiskamers van de stad' worden. Aan de ene kant moeten de pleinen aantrekkelijker worden gemaakt, maar aan de andere kant moeten de pleinen bij blijven dragen aan de bereikbaarheid voor het winkelend publiek dat met de auto komt. De Groenmarkt wordt gedeeltelijk heringericht en aan de oosterzijde van de markt komt meer terras- en verblijfsruimte.