• Treinreiziger.nl

Treinrit en rolstoel? Twee uur van tevoren melden verplicht

GORINCHEM Dat mensen in een rolstoel zich twee uur van tevoren moeten melden als zij vanaf het station in Gorinchem met de trein willen reizen is tegen het zere been van SP-raadslid Ariën van Houwelingen. Voor de concessieperiode, toen Arriva nog verantwoordelijk was voor het treinvervoer op de MerwedeLingelijn, was het voor mensen in een rolstoel niet nodig om zich twee uur van tevoren te melden.

Het college erkent dat er op deze manier sprake is van achteruitgang van vrijheid voor mensen in een rolstoel. Al heeft ze wel een verklaring. ,,Dit komt omdat er in de vorige concessie in alle treinen een steward aanwezig was, waardoor er geen noodzaak tot melden was. In deze concessie zijn er in tweederde van het aantal treinritten stewards aanwezig.

Momenteel onderzoekt Qbuzz in overleg met de provincie Zuid-Holland mogelijke maatregelen om rolstoelgebruikers tegemoet te komen bij het reizen met de trein. Volgens de SP laat de toegankelijkheid van bijvoorbeeld de snelbuzz ook te wensen over. Dit spreekt het college echter tegen. ,,De snelbussen 387 en 388 zijn voldoende toegankelijk voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Er is bijvoorbeeld een rolstoellift aanwezig en de chauffeurs van de Qbuzz weten hoe ze hier mee om moeten gaan."