• Tutti, na het optreden, voor de St. Bavokerk in Rijsbergen, waar het festival gehouden werd.

    Tutti

Tutti zet Gorinchem weer op de kaart

GORINCHEM R.K. Jongerenkoor Tutti is onlangs derde geworden bij het Nationaal Jongkorenfestival in Rijsbergen. Volgens de voorzitter een puike prestatie, een resultaat waar men erg trots op is.

Door Egbert Egberts

Daphne van Hoesel is voorzitter van R.K. Jongerenkoor Tutti, behorend bij de St. Martinuskerk aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem. ,,We bestaan dit jaar 44 jaar, en deden voor de zeventiende keer mee aan het festival. Tutti staat onder leiding van Marcel van der Poel en momenteel hebben we 21 leden."
Het nationaal jongerenkorenfestival wordt jaarlijks georganiseerd in Rijsbergen, en is een nationaal kampioenschap voor jongerenkoor. ,,Dit duurt een heel weekend, dat gevuld is met optredens van koren, maar er wordt ook een spellenmiddag georganiseerd voor alle deelnemers. En er is elk jaar een feestavond met coverband op de zaterdag."
Tutti heeft al een geschiedenis opgebouwd in Rijsbergen, waar men voor de dag mee kan komen. ,,Vorig jaar hebben we de nationale titel weten te veroveren en dit jaar was dus onze kans om die titel te verdedigen. We zijn dit jaar bij zowel de publieks- als de vakjury derde geworden. Tijdens het festival heeft ieder koor de gelegenheid om vier nummers te zingen, waarvan er drie worden beoordeeld die meetellen voor het eindresultaat. Voor ons waren dit 'Wait for the Lord' - ons niet beoordeelde nummer -, 'Celebrate', 'Kijk mijn handen' en 'When I say I do'. Dit laatste nummer was ons best beoordeelde en dat mogen we over twee weken ook in de huwelijksmis van twee van onze leden zingen", aldus Daphne van Hoesel.
Tutti is gevormd uit leden tussen de 14 en 35 jaar oud. ,,We repeteren op vrijdagavond van 20.15 tot 22.15 uur. Een keer in de maand zingen wij op zondag bij onze eucharistieviering in de kerk. Ons repertoire is Nederlands- en Engelstalig modern en een- tot vierstemmig." 
Tutti is opgericht op 12 mei 1975. Het koor had toen nog geen pakkende naam. Totdat iemand van de begeleiding op het idee kwam het koor te vernoemen naar een muziekterm: "Tutti". ,,Tutti betekent 'allen'. Toepasselijk voor een koor."