• Jerry Ji, het grootste talent van Nederland.

    Golfsupport.nl / Jos Linckens
  • Aydan Verdonk, winnaar Twente Cup

    golfsupport.nl/Jos Linckens

Twaalf Nederlanders in het KLM Open

SPIJK Twaalf Nederlandse golfers zijn verzekerd van deelname aan het KLM Open 2018. Zeven pro's en vijf amateurs verschijnen aan de start op 13 september op The Dutch in Spijk. Komende week wijst toernooidirecteur Daan Slooter het allerlaatste startbewijs toe.

Martin Kaymer, Lee Westwood, Andrew 'Beef' Johnston, Shubhankar Sharma, Padraig Harrington en Matt Wallace zijn dit jaar de absolute publiekstrekkers van het KLM Open. Wallace won vorige week bijvoorbeeld op spectaculaire wijze het 'Made in Denmark' toernooi. Maar Nederlandse golffans kunnen naast internationale toppers ook een bijzondere groep spelers van eigen bodem bewonderen op The Dutch.

Maarten Lafeber, Reinier Saxton en Jurrian van der Vaart spelen full time op de Challenge Tour en verkiezen het KLM Open boven het Challenge Tour toernooi in Kazachstan. Met een 53ste plaats staat Saxton, van dit drietal, er het beste voor op de European Challenge Tour Ranking. De top-15 van de seizoenranglijst promoveert aan het eind van het jaar naar de European Tour.

Maarten Lafeber was van 2000 tot en met 2013 veertien jaar actief op de European Tour en won het Dutch Open in 2003 in Hilversum. Op The Dutch speelt Lafeber zijn 23ste KLM Open, daarmee is hij recordhouder wat betreft aantal deelnames.

Ralph Miller won voor de vierde keer het NK voor PGA-professionals. Daarmee wist hij zich te verzekeren van zijn dertiende ticket voor het KLM Open. Max Albertus pakte eerder al een KLM Open wildcard door het toernooi voor golfpro's tijdens de ING Private Banking Golfweek te winnen. Mark Reynolds voert nu de ranglijst van PGA Holland aan en krijgt om die reden een startbewijs van toernooidirecteur Slooter. Dylan Boshart is de zevende professional met een wildcard. Boshart was de best scorende professional tijdens de Twente Cup.


AMATEURS Het KLM Open is ook een podium voor Nederlandse topamateurs om ervaring op te doen en zich te meten met de professionals van de European Tour.

Aydan Verdonk is zo een talent. Tijdens de Twente Cup won de 22-jarige amateur uit Purmerend van tal van (gelouterde) Nederlandse professionals. Titelverdediger Inder van Weerelt, Mark Reynolds, Dylan Boshart en Challenge Tour-speler Jurrian van der Vaart kwamen allemaal te kort.

De andere KLM Open startbewijzen gingen naar Jerry Ji, Kiet van der Weele, Stan Kraai en Koen Kouwenaar. Kraai en Ji vormen (samen met Nordin van Tilburg) deze week het Nederlands team tijdens het WK voor Amateurs in Ierland. Koen Kouwenaar is reserve van het Nederlands team.

Jerry Ji is volgens kenners het grote talent van Nederland. De 18-jarige won eind vorig jaar de Orange Bowl en eindigde als tweede in het European Amateur Championship op de Koninklijke Haagsche.

In 2016 bracht Joost Luiten The Dutch in vervoering met zijn tweede KLM Open-zege (2013, 2016) op basis van zijn ranking zou hij als enige Nederlander direct toegelaten worden tot het toernooi van de European Tour maar Luiten is komt terug na een polsblessure en heeft voorlopig aangegeven niet mee te doen op het KLM Open. Op 6 september neemt Nederlands beste golfer een beslissing na overleg met zijn medische team.

De 99ste editie van het KLM Open wordt van 13 tot en met 16 september gespeeld op golfbaan The Dutch in Spijk (gemeente Lingewaal). Het KLM Open wordt georganiseerd door TIG Sports en ondersteund door de partners KLM en ING Private Banking.