Uitgeknipt papier in de hoofdrol bij Annemarie Vermaak

GORINCHEM Papier, een alledaags materiaal, is voor kunstenaars een grondstof met haast onbegrensde mogelijkheden. Het Gorcums Museum toont daar voorbeelden van in de expositie Papier in de Hoofdrol, Nederlandse papierkunst van NU, met werk van meer dan 25 kunstenaars, van ingetogen tot extravert. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun passie voor papier. De resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in De Stad Gorinchem. Deze week: tijdschriftenfanaat Annemarie Vermaak .

Annemarie Vermaak is illustrator. Na een aantal jaren bij een groot bedrijf als projectmanager te hebben gewerkt is ze twee jaar geleden - in de Burgstraat - haar eigen 'Studio AnnemA' gestart. Voor haar opdrachtgevers -particulieren, bedrijven en uitgevers - maakt zij heel verschillend werk. Zij tekent uitnodigingen en kleurplaten, schildert met acrylverf en maakt collages. Onlangs illustreerde zij haar tweede kinderboek voor een Belgisch project.

Haar veelzijdigheid bleek een poosje geleden toen ze meedeed aan een ontwerpwedstrijd van een grote internet speelgoedwinkel. De opdracht was het ontwerp van een Verzenddoos die door kinderen kon worden 'hergebruikt'. Annemarie was één van de twee winnaars. Zij ontwierp een 'in-stap'paard compleet met hoofd en staart dat van de verzenddoos kan worden gemaakt. De productie daarvan is inmiddels gestart.

Bijzonder is haar passie voor collages en typografische knipkunst. Annemarie noemt zich een tijdschriftenfanaat. Zij koopt een tijdschrift niet alleen als het er mooi uit ziet, maar voelt ook of het papier van goede kwaliteit is, beoordeelt de foto's, de toegepaste kleuren en het lettertype waarmee teksten zijn gedrukt. Om een onderwerp te verbeelden zoekt zij in tijdschriften naar stukjes tekst en geschikte kleuren voor haar compositie; dan volgt altijd het nippen, sorteren, schuiven en plakken. ,,Een beeld creëren met uit papier geknipte teksten vind ik uitdagend, en ontzettend leuk om te doen", aldus Annemarie.

Zo ontstond ruim een jaar geleden de typografische collage 'De Liefde' geknipt uit het inmiddels opgeheven tijdschrift met dezelfde naam. De gebruikte kleuren, de teksten en de vormgeving maken van de collage een bijzonder kunstwerk. Van deze collage heeft Annemarie ansichtkaarten laten maken die zij -ook tijdens de Culturele Route op de tweede zondag van de maand- verkoopt. Het origineel is ingelijst en is de komende twee weken te bewonderen in het Gorcums Museum.