• Irene Damminga
  • Irene Damminga
  • Irene Damminga
  • Irene Damminga

Uitzonderlijke start Poëzieweek 2015 in Land van altena

WERKENDAM - Nederland en België staan van 29 januari to en met 4 februari voor de zestiende keer in het teken van de poëzie. De afgelopen jaren is dit aan veel mensen in het Land van Heusden en Altena voorbij gegaan, maar daar komt nu verandering in.

Dichter Marcel Vaandrager en bibliothecaris Wim Donkersloot van Bibliotheek-cultuurpunt Altena hebben afgelopen nacht op 36 (!) plaatsen in het Land van Altena dichtregels aan de buitenruimte toegevoegd. Bij alle gemeentehuizen, veel winkellocaties, scholen en andere drukbezochte plekken hebben Wim en Marcel dichtregels op het straatwerk gezet. Kleine gedichtjes of dichtregels met het doel om de lezer een glimlach te ontlokken, de relativiteit van alles te laten zien of om de lezer met een knipoog na te laten denken.

Alle 36 gedichten zijn aangebracht met spuitkrijt dat na verloop van tijd verdwijnt. Marcel: ,,Alles is tijdelijk, zo ook deze dichtregels. We maken gebruik van spuitbussen met stoepkrijt, dat na een paar regenbuien is verdwenen. Om daar zeker van te zijn hebben we begin deze maand een proef gedaan bij mij voor de deur en daar is het nu bijna verdwenen."

Deze week zijn er heel veel extra activiteiten op het gebied van poëzie. Wie de moeite neemt om 'poëzieweek' te Googelen zal meer dan. 191.000 hits tegenkomen. Zo worden er bij de scholengemeenschap C.S. de Hoven in Gorinchem speciaal voor deze week gastcolleges poëzie gegeven en zijn er op 29 januari (Gedichten dag) finales van veel gedichtenwedstrijden. Zo jureert Marcel bij een gedichtenwedstrijd in Rotterdam.

De dichtregels van Marcel en Wim zijn mogelijk gemaakt door Het Nederlands Dichters Podium, De Waal bv Werkendam en de bibliotheek-cultuurpunt Altena. Het Nederlands Dichters Podium zal tijdens haar podium op 3 februari in de bibliotheek van Werkendam extra aandacht besteden aan de poëzieweek. Voor iedereen die wil weten welke dichtregels er in onze regio geschreven staan: de 36 dichtregels zijn op te vragen bij Marcel (info@marcelvaandrager.nl )