• Jos Huibers

Uniek: een echte opera in de Vijfzinnen

GORINCHEM Wat niemand gelukt is in de afgelopen 25 jaar, lukte Michel de Valk wel. Hij haalt een echte professionele opera naar Gorinchem. Op zaterdag 3 februari brengt het Dutch Opera House Die Zauberflöte op de planken van theater de Vijfzinnen, de laatste en bekendste opera van W.A. Mozart, onder regie van de bekende Nederlandse operazangeres en colloratuursopraan Wiebke Göetjes.

,,Ik ken haar nog van mijn opleiding aan het conservatorium in Utrecht. Zij ging toen ook naar de operaklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en studeerde na haar afstuderen bij Christina Deutekom. Zij heeft ontzettend veel grote rollen gezongen over de hele wereld in velerlei opera's, waaronder die van Wagner. Nu coacht en begeleidt zij ook jonge, afgestudeerde operazangers en zangeressen en brengt met haar Dutch Opera House regelmatig opera's op de planken, waaronder nu dus Die Zauberflöte. Om als operazanger in aanmerking te komen voor een operahuis in het buitenland, denk aan Duitsland, Engeland of Italië is het mooi als er een aantal grote rollen op je CV staan. Daarom is het zingen van een opera in Nederland voor deze zangers interessant," vertelt Michel de Valk.

Het script voor de Gorcumse versie is een beetje aangepast en ingekort. De dialogen zijn in het Nederlands, waardoor het verhaal ook te volgen is voor (jonge) mensen, die geen Duits verstaan. Aan de muziek en liederen is natuurlijk niets veranderd of ingekort en deze worden wel in de oorspronkelijke taal gezongen. Op deze manier duurt de voorstelling geen drie maar twee uur. ,,En Die Zauberflöte biedt natuurlijk een prachtig, magisch én komisch verhaal met schitterende muziek. Een soort Lord of the Rings uit de achttiende eeuw. De cast bestaat uit een mix van gevestigde zangers, als Mirjam Lo Tam Loi als Pamina en Jeroen Bik als Tamino en hele goede jonge talenten. Esther Ree zingt de Koningin van de Nacht. De pianist is Gilbert den Broeder. En in het ensemble zingen enkele heren van Fulco's mannenkoor. En er is nog een klein gastrolletje voor kinderen van de Jenaplanschool, als Papageno's en Papagena's."

Dit is een unieke kans om in Gorinchem in ons eigen theater een prachtige opera te zien voor de onwaarschijnlijk lage entreeprijs van €15,00. Laat die kans niet voorbijgaan. Hij doet zich maar eens in de 25 jaar voor.

Zaterdag 3 februari 20.15 uur Die Zauberflöte in theater de Vijfzinnen, entree €15,00