• Brummen 1006- Vader en zoon op de Weegh bij Rolls Royce Corniche /EH-dgfoto: RvdV

    Erik van 't Hullenaar

Vader en zoon bereiken doorbraak in Franse Schlumpf affaire

GORINCHEM Het duurde 9 jaar voordat de Gorcumse Arnoud en zijn vader Ard op de Weegh een doorbraak bereikten in hun onderzoek naar de Franse Schlumpf affaire. Daarop besloten de mannen het ware verhaal achter de affaire na 40 jaar te openbaren in hun inmiddels vierde autoboek. ,,We hebben heel wat speurwerk moeten verrichten, maar we wilden per se ontdekken wat het verhaal was achter de grootste autocollectie ter wereld", vertelt Arnoud.

door Laura van Horik

Een uit de hand gelopen hobby: zo noemt Arnoud zijn interesse voor auto's en de daarop volgende autoboeken. Vroeger ging hij al met zijn vader mee naar beurzen, maar sinds 2007 zijn vader en zoon pas echt actief in de wereld van klassieke auto's. Hun eerste boek over klassieke auto's liep als een trein, en daar bleef het niet bij. ,,Van ons eerste boek verkochten we in een paar weken tijd een paar duizend exemplaren, waarna het ook werd vertaald. Zo is het balletje gaan rollen. Mijn vader en ik vullen elkaar heel goed aan: hij gaat er vol voor en ik ben altijd wat afwachtend. Elke keer weer gaan we op zoek naar nieuwe en onbekende collecties. Sommige jaren gingen we wel tien keer per jaar Europa door, telkens op zoek naar weer iets nieuws." Wat de mannen zo aangrijpt is niet het technische aspect, maar juist het verhaal achter de auto's. ,,Het is mooi om de verhalen achter de auto's te ontdekken. Zo gingen we een paar jaar terug eens naar een Amerikaan die totaal geen verstand had van auto's. Vervolgens bleek hij als enige in de wereld in het bezit te zijn van een bepaalde autosoort", zegt Arnoud.

BEWIJSMATERIAAL Op 8 december presenteerden Ard en Arnoud hun vierde boek: 'Schlumpf, de affaire achter de mooiste autocollectie ter wereld'. Deze affaire speelde al 40 jaar geleden in Frankrijk. ,,Jaren terug kregen we met de Schlumpf affaire te maken, door iemand die beweerde dat de waarheid anders was dan is verteld in eerder verschenen boeken. Er is namelijk altijd gezegd dat de broers en ook eigenaren, de autocollectie hadden verzameld over de rug van hun arbeiders. Mijn vader en ik kwamen er, na heel wat onderzoek, achter dat dit niet het geval was. De broers hebben juist geprobeerd het bedrijf te redden door te proberen de complete autocollectie te verkopen, maar dit is niet wat er altijd werd verteld."

Omdat de Schlumpf affaire vrij gevoelig ligt in Frankrijk, betwijfelden vader en zoon of ze er wel iets over moesten publiceren. Vorig jaar hakten ze tenslotte toch de knoop door, omdat ze genoeg materiaal hadden om het tegendeel van het altijd vertelde verhaal te kunnen bewijzen. ,,Er waren veel dingen die niet klopten. Hoe langer we bezig waren, hoe meer rare dingen er naar boven kwamen. We hebben nu na lang twijfelen een groot deel van het uitgezochte werk gepubliceerd, en daar sta ik volledig achter. We zijn heel tevreden met het eindresultaat", aldus Arnoud.