Valentino Busato 'Van stoelen bezeten'

GORINCHEM Voor het Gorcums Museum stelde designexpert Frans Leidelmeijer een expositie samen van ruim 90 iconische zitmeubels uit de afgelopen honderd jaar: 'Van stoelen bezeten'. Het museum vroeg ook Gorcumers naar hun 'stoelenverhaal'. De verrassende resultaten daarvan zijn te zien in het museum en wekelijks te lezen in deze speciale rubriek. Deze week de stoel met kunstwerk van glas van Valentino Busato, een Gorcumse legende.

Ik ga op bezoek bij Valentino Busato. Als je, als Rotterdammer die pas 5 jaar in Gorcum woont, dit interview mag doen is dat best spannend. De gemiddelde Rotterdammer kent van Gorcum twee dingen: de martelaren en de IJssalon van Busato. Tja, en dan zit je tegenover deze markante Gorcumer die tegenwoordig in de 'bovenstad' woont te midden van vele kunstvoorwerpen waar allemaal een prachtig verhaal bij hoort.

Zijn levensverhaal is bekend. Als kind van in de jaren dertig geëmigreerde Italiaanse ouders die in 1934 eerst in de Botersteeg en enkele jaren later in de Arkelstraat de ijssalon waren begonnen, was Valentino vele jaren het markante gezicht van IJssalon Busato. Door Valentino heeft de ijssalon altijd de sfeer behouden zoals die was bedoeld, een gastvrije plek waar iedereen welkom is. Een plek waar ook ruimte was voor kunst en kunstenaars en waar, voor de deur van de ijssalon 10 jaar lang tijdens de Gorcumse Zomerfeesten een heus poppodium verrees. In december 2014, precies 80 jaar nadat zijn vader de winkel was begonnen, heeft Valentino de ijssalon en de familierecepten overgedragen aan Felicia Ederzeel, de IJsfee van Busato.

De interesse voor kunst ontstond lang geleden toen Valentino's zus bevriend raakte met kunstenaar Marinus Boezem. ,,Hij leerde mij kijken en vertelde over kleuren. Later ging ik mij vooral interesseren voor glaskunst. Ik vind glas fascinerend." In het 'huismuseum' van Valentino zoals hij dat in de toekomst wil gaan noemen, staan veel glazen kunstwerken; er hangen en staan schilderijen, tekeningen en vooral veel herinneringen. Trots laat Busato de vaas zien uit de Regenboog-serie van Royal Leerdam, een geschenk met inscriptie dat hij in 2009 kreeg van het Gorcumse gemeentebestuur als dank voor zijn grote inzet en betekenis voor de stad. Voorlopig is hij bezig met uitpakken en sorteren omdat door ruimtegebrek onmogelijk alles kan worden bewaard. Een deel zal worden verkocht.

,,Een paar jaar geleden tipte Pieter Westbroek senior, die ook groot liefhebber van glaskunst was, mij dat er een mogelijkheid was om in de Leerdamse glasfabriek eenmalig een kunstwerk te laten maken door kunstenares Pieke Bergmans. Ik mocht alleen de kleur bepalen en ik moest een voorwerp meenemen waarop het glazen kunstvoorwerp zou worden gemaakt. De kleur stond voor mij wel vast, dat werd Annagroen, maar het voorwerp? Glas in vloeibare vorm is gloeiend heet, dus daar moest ik rekening mee houden. Ik heb toen de Bertoiastoel meegenomen."

Het resultaat is nu te zien in het Gorcums Museum. De kunstenares noemde het object Kristallen Vaas. De combinatie van de in 1952 ontworpen stoel van Harry Bertoia met de daarop 'gesmolten' Kristallen vaas is een uniek kunstwerk. Het staat te koop bij Galerie VIVID in Rotterdam.