• Theater Vijfzinnen.

    BDU Media

V&D-pand perfect als Cultuurhuis, maar niet beschikbaar

GORINCHEM Het voormalige V&D-pand zou uitermate geschikt zijn om er een Cultuurhuis te realiseren. Dat blijkt uit onderzoek van BBN Adviseurs. Klein detail: de gemeente liet eerder deze week al weten dat het pand geen optie meer is vanwege de hoge eisen van de pandeigenaren.

Door Tim Hartman

In het Cultuurhuis zou volgens de gemeente een theaterfunctie moeten komen met plaats voor 350 stoelen, moeten partners van het Huis van Inspiratie er onderdak kunnen vinden en zou er horeca aanwezig moeten zijn. Pijnlijk genoeg blijkt achteraf het V&D-pand het meest geschikt voor het gedroomde Cultuurhuis. Op alle getoetste criteria scoort dat pand een plus. Het pand zou vooral de voorkeur hebben boven de andere twee scenario's (nieuwbouw op de huidige locatie van de Vijfzinnen en verbouw van het huidige pand), omdat het groot genoeg is om alle activiteiten van het Cultuurhuis er onderdak te kunnen bieden. Er zou zelfs vijfhonderd vierkante meter overblijven, die gebruikt zou kunnen worden voor Citymarketing.

De gemeente liet echter deze week weten dat de pandeigenaren onredelijke eisen hebben voor zowel prijs als overige eisen. Op pogingen van Lennert Onvlee (CDA) om los te peuteren wat die onredelijke eisen dan zijn, was wethouder Marcel Doodkorte stellig: ,,Daar kan ik geen uitlatingen over doen wegens geheimhoudingsplicht."

NIEUWBOUW VS. VERBOUW Omdat het V&D-pand dus afvalt, werd er donderdag gefocust op de overige twee scenario's: verbouw van het huidige pand of volledige nieuwbouw op de huidige locatie. ,,De verbouw van het pand aan de Haarstraat is niet ideaal", aldus Van der Horst. ,,Om alle activiteiten van het Cultuurhuis te kunnen laten plaatsvinden, moet het pand uitgebreid worden zodat het precies aansluit met buurpanden. Dit maakt de bouwvolume eigenlijk te groot voor de locatie. Dit is stedenbouwkundig niet gewenst."

Datzelfde geldt voor nieuwbouw op die locatie, dat 20,2 miljoen euro zou moeten kosten. ,,Daarom is er een ander scenario ontstaan", vertelt Van der Horst. ,,Namelijk die van renovatie van het pand aan de Haarstraat voor de podiumfunctie én het aanpassen van het huidige pand van de bibliotheek aan de Groenmarkt als huiskamer van het Huis van Inspiratie. Nadeel daaraan is dat niet alle functies van het Cultuurhuis onder één dak kunnen plaatsvinden." Kosten: 14,4 miljoen euro.

Verschillende partijen waren niet tevreden met de uitkomsten van het onderzoek. Zo denkt Dick van Zanten (Stadsbelang) dat de verschillende functies van het Cultuurhuis wel degelijk passen in het pand aan de Haarstraat. ,,Kan me niet voorstellen dat het echt onmogelijk is, als we nog eens scherp kijken naar ons programma van eisen." Hij kreeg daarin bijval van Ronald van Luijk (VVD): ,,Als je bijvoorbeeld boeken van de bibliotheek elders opslaat, kun je de andere functies toch wel in het pand kwijt?"