'Veelzijdig zijn, maar niet te groot worden'

GORINCHEM De professionele breakdancer Redouan Ait Chitt, in 2014 tweede in het tv-programma Everybody Dance Now, steelt de show over de hele wereld. Hij en z'n vriendin Karen Papo zagen tweeënhalf jaar geleden een droom uitkomen, namelijk: een eigen dansstudio. ROOTS maakt zich op voor de eindvoorstelling op zaterdag 11 juni én voor een verhuizing naar een grotere locatie.

door Erik de Bruin

De verhuizing gaat deze zomer plaatsvinden. ,,In september, als het nieuwe seizoen begint, zijn we sowieso over", vertelt Karen. ,,Waar naartoe kan ik nog niet zeggen. Er is een aantal locaties dat voor ons interessant is." ,,Daar mag je de volgende keer een stukje over schrijven", lacht Redouan. Hij heeft Communicatie & Multimedia Design gestudeerd en weet dus hoe het werkt. Deze opleiding maakte hij overigens niet af. ,,Mediamanagement, wat ik later ben gaan doen, wel. Daar had ik meer mee omdat ik het op mezelf kon betrekken. Alles wat ik voor school moest doen, koppelde ik aan dans." Zo sloeg hij meerdere vliegen in één klap. Hij werd een steeds betere breakdancer, bouwde een groot netwerk op in de danswereld en verwierf dankzij zijn studie zakelijk inzicht. Dat kwam goed van pas toen zich in 2013 een unieke kans voordeed. Karen: ,,De breakdancelessen in De Haarhorst kwamen op straat te liggen. Stichting Arkelstad haalde de stekker eruit. Staerk had dat een aantal jaren daarvoor ook al gedaan. Niet vanwege een gebrek aan belangstelling, maar omdat er geen geld meer voor was. We leefden al een tijdje met het idee van een dansschool en sprongen in het gat."

 

'THUISGEVOEL' Ze klopten niet bij de gemeente aan. Redouan: ,,We hebben er bewust voor gekozen om het zelf te doen en geen stichting of zo op te richten. Als je dan omvalt, komt het niet door een ander." Het koppel bouwde een dansfabriekje op. Met de klemtoon op de laatste lettergreep. ,,Wél veelzijdig zijn, maar niet te groot worden. We bouwen uit met behoud van het thuisgevoel." ,,Van moderne dans tot klassiek ballet en daarnaast dancehall, dance fit, kids dance, street dance, hiphop ... dat bieden we al aan", haakt Karen in. ,,In Gorinchem waren ze met veel stijlen nog niet bekend. Onze studio oefende aantrekkingskracht uit en bovendien haalden we via ons netwerk topdocenten hier naartoe."

 

Karen is een moderne danseres. Haar roots liggen in Meerkerk. ,,Ik kwam met dansen in aanraking toen ik tien was. In het dorp werden toen streetdancelessen opgestart. Door een vrouw die dat heel goed deed en zo ambitieus was dat ze later voor zichzelf begon." Zelf legt ze de lat ook hoog. ,,Dansen doe je voor je plezier, maar we vinden het ook belangrijk dat de leden groeien en gepassioneerd raken. De docenten spelen daar een rol in, maar je merkt ook dat ze elkaar aansteken. Het groepsgevoel is heel sterk. Een familiegevoel zelfs. Naast een professionele groei zie je een emotionele groei. Leden bouwen zelfvertrouwen op. Met iets waar ze goed in zijn en dat ze leuk vinden." Redouan: ,,We willen ze iets positiefs meegeven, persoonlijke aandacht schenken. Dat lukt niet als je een fabriek wordt. Dan raak je het thuisgevoel kwijt en weten ze niet meer weer bij wie ze dansen." Ervoor waken dus dat het te groot wordt, maar wel een loopplank bieden naar een carrière als professioneel danser. Redouan moest, toen hij zelf nog in opleiding was, wél een overstap maken. Hij beproefde zijn geluk bij een breakdancegroep in Rotterdam. ,,Omdat ik me daar verder kon ontwikkelen." The sky was the limit. ,,Ik ben er vanaf de eerste les vol voor gegaan. Je moet de juiste instelling hebben, anders red je het niet. Ik moest en zou die bewegingen leren. Het was bijna een obsessie. Elke dag met dansen bezig zijn, ook in het weekend. En in je hoofd niet te vergeten. Ik dacht alleen maar aan dansen, dansen, dansen."

 

'ONTDEKKINGSTOCHT' Hij wilde van zijn passie zijn werk maken. Dat is gelukt en hoe! Redouan, 26 jaar nog maar, reist de hele wereld over. ,,Hier kan geen baan tegenop. Je ontmoet zóveel mooie, inspirerende mensen. Ik had niet verwacht dat dansen zoveel impact zou hebben. Je verandert er écht levens mee. Dat klinkt misschien zwaar, maar zo ervaar ik het wel. Mensen zien dat je met wilskracht en een positieve instelling veel kan bereiken. Tijdens lessen en workshops geef ik dat ook altijd mee. Met talent kun je ver komen, maar niet als je niet bereid bent er keihard voor te werken. Dromen komen niet vanzelf uit." Bij workshops hoort hij deelnemers nog wel eens klagen. ,,De mentaliteit van jongeren is een beetje veranderd. Het lijkt wel of ze sneller opgeven. Natuurlijk zweet je en natuurlijk doet het pijn, maar dat hoort erbij. Ik heb er ook jaren over gedaan om me de techniek eigen te maken, om al die trucs tot in de perfectie te beheersen. Ik ben me nog steeds aan het ontwikkelen. Dat houdt niet op. Gelukkig maar. Dat creatieve proces is juist zo interessant. Het is écht een ontdekkingstocht."

 

'SAMEN JEZELF ZIJN' Zijn beperking (Redouan mist vanaf zijn geboorte een paar vingers aan beide handen en bovendien zijn zijn rechterarm- en been korter en mist hij een heup) is nog niet ter sprake gekomen. ,,Of het daardoor moeilijker was, weet ik niet. Daar stond ik nooit zo bij stil. Ik wilde al die moves gewoon onder de knie krijgen en wat ik al kon perfectioneren. Maar houd het maar bij de dansstudio en de voorstelling, hoor. Je krijgt al snel dat je in een bepaald hokje wordt geduwd en dat wil ik niet. Niet mijn handicap, maar het breakdancen moet op de voorgrond staan." De voorstelling was nog niet belicht. ROOTS gaat zaterdag het theater in. Voor ruim vijfhonderd man publiek in De Nieuwe Doelen ('helemaal uitverkocht') tonen de leden wat ze in hun mars hebben. Karen: ,,Alle leden staan centraal. Ze treden individueel en in groepen op en we zetten ze ook in de spotlights door middel van filmpjes waarin ze reageren op de vraag wat dansen voor hen betekent. De antwoorden zijn verrassend en soms zelfs ontroerend. Zoals van een jongen van acht die vertelt dat hij zelfverzekerder is geworden."

 

,,Wat het voor mij betekent? 'Samen jezelf zijn' heb ik geantwoord. Je helpt en stimuleert elkaar. Aan de andere kant kun je met dansen ook volledig in jezelf opgaan. Je ziel en zaligheid geven en je emoties voelen." ,,Je hebt er niks voor nodig", antwoordt Redouan. ,,Dansen is puur en voor iedereen. Voor mij betekent het vrijheid."