• Janus Visser/BDU

Veerdienst gaat mee in de tijd

GORINCHEM - Contant betalen is niet meer van deze tijd, zo moeten ze bij de veerdienst Riveer gedacht hebben. De veerdienst wil naast digitale betaalmogelijkheden bovendien een digitaal reizigers informatiesysteem (DRIS) realiseren op de wallocaties in Gorinchem, Sleeuwijk, Hardinxveld, Werkendam en Woudrichem. Reizigers kunnen zo via MyOrder en een zelf ontwikkelde DRIS vooraf hun reis plannen en betalen: "We weten niet precies wanneer die systemen helemaal ontwikkeld zijn, maar we hopen rond mei te kunnen beginnen met de digitale mogelijkheden", vertelt Johan Hania van Riveer.

Tim Hartman

Er is de nodige tijd over heen gegaan door veel bestuurlijke overleggen, maar het lijkt er nu dan toch op dat veerdienst Riveer mee gaat in de tijd. "We leven in een digitaal tijdperk en aan boord was alles nog contant. Vanuit zowel de veerdienst als bij de passagiers leefden wel het idee dat het anders kon", legt Johan Hania van Riveer.

Het ambtelijke traject liep al sinds 2012, maar met name de gesprekken met de provincies hebben de nodige tijd in beslag genomen. Nu heeft de provincie Zuid-Holland definitief een deelsubsidie gegeven en ook Noord-Brabant heeft een zelfde subsidie bestuurlijk toegezegd: "Die moet alleen nog definitief bevestigd worden", legt Hania uit.

Door de samenwerking met MyOrder, die in samenwerking met vijf Rabobanken in de regio tot stand kwam, kunnen reizigers hun reis vooraf betalen. "Ondanks dat dit via de Rabobank tot stand kwam, kan er ook gewoon via andere banken betaald worden", vertelt Hania. Omdat een veerdienst niet onder het openbaar vervoer valt, is het nodig om zelf een DRIS te ontwikkelen volgens Hania: "Zo kunnen de mensen makkelijk hun reis plannen. Die ontwikkeling neemt echter nog wel even tijd in beslag."

Tijdens de raadsbijeenkomst van dinsdag 3 februari zullen de plannen binnen de gemeenteraad besproken worden en in de raadsvergadering van donderdag 19 februari moet er uitsluitsel komen over de digitalisering van de veerdienst. Hania ziet echter geen enkele reden waarom het niet door de raad heen zou komen: "De begroting is sluitend dus ik zie geen reden om deze digitalisering tegen te houden."