• Kevin de Bruin

Een kijkje in de keuken van Damen Shipyards tijdens Maritime Festival

GORINCHEM Damen Shipyards in Gorinchem opende donderdag 19 september haar deuren voor liefhebbers van boten. Tijdens het Maritime Festival gaf Damen een kijkje in de keuken van de nieuwste innovaties op het gebied van scheepvaart. Ook konden bezoekers op verschillende schepen een rondvaart maken.

Het is de vierde keer dat Damen dit festival organiseert. Het festival richt zich voornamelijk op potentiële klanten van het bedrijf. Tijdens het festival werd gegeten, gedronken, gevaren, maar voornamelijk een heleboel informatie uitgewisseld. Binnen één middag kun je op de hoogte zijn van alle innovaties waar Damen op dit moment aan werkt. Binnen een paar uur ben je geheel op de hoogte van de stand van zaken in de Nederlandse scheepsbouw en -reparatie.

Zo wordt er vandaag de dag voornamelijk ingezet op technologie die in de toekomst onbemande schepen mogelijk maakt. Vanaf de kade is het mogelijk om een heleboel informatie te ontvangen, daar hoef je niet meer fysiek voor op de boot aanwezig te zijn. Ook wordt er veel met simulaties gewerkt die het mogelijk maken om schepen te testen en bemanningsleden te trainen. De technologie in het schip kan al door een simulatie worden getest.

Correspondent Kevin de Bruin nam een kijkje in de keuken van Damen Shipyards en maakte een boeiende video over innovaties, snelle boten en handige snufjes.