• V.l.n.r. Niels Groffen, Arie Romers, Fleur van Benten

    Lucas Versteeg

'VerShrekkelijk leuk!'

GORINCHEM Theatergroep Manteau is druk bezig met de voorbereidingen van Shrek de Musical, te zien op 21 en 22 april in schouwburg De Nieuwe Doelen. Vooraf aan hun tweede try-out op 3 maart in Schoonhoven hadden drie spelers de tijd om wat te vertellen over de musical.

Lucas Versteeg

Terwijl een deel van de cast dansend en zingend een nummer oefent, zitten andere spelers in de grime-kamer. Groene verf, varkensneuzen en kostuums vliegen in het rond. Arie Romers (44) vertolkt de hoofdrol: de enige echte Shrek. ,,Ik vind het heerlijke rol. Shrek is een botte boer, met een klein hartje." De transformatie naar Shrek duurt anderhalf uur. ,,Dat hoort nou eenmaal bij het proces", zegt Arie.

Shrek de Musical is een grote, ruim twee uur durende, productie. Naast de dertig spelers zijn er grimeurs, vrijwilligers en muzikanten betrokken. Sharon Slachter is de regisseur en choreograaf en Michel de Valk heeft de muzikale leiding. ,,We zijn met veel mensen en hebben een grote cast. De leeftijden van de spelers zijn heel divers. De jongste is tien, de oudste is vijftig", vertelt Niels Groffen (25). ,,De onderlinge sfeer is gezellig en leeftijd speelt geen rol.''

,,Er zit veel snelheid in de musical en het bevat sprankelende dans en muziek", beschrijft Arie. ,,Alle liedjes zijn Nederlandstalig, behalve de klassieker I'm a believer. Die moest er gewoon in", vindt hij. ,,Het is een echte familiemusical. Voor de kinderen zit er kinderhumor in, en de volwassenen kunnen weer lachen om andere grapjes'', voegt Niels toe.

Fleur van Benten (17) speelt Roodkapje: ,,Normaal is Roodkapje altijd zo lieflijk, maar in deze musical is ze best stoer. Dat is weer eens wat anders!" De spelers konden vorig jaar auditie doen om een rol toegewezen te krijgen. Sindsdien oefenen ze elke woensdagavond. ,,Dan beginnen we met een halfuur tapdansrepetitie. De musical bevat een groot tapdansnummer. Verder oefenen we in groepen de verschillende onderdelen'', aldus Fleur. Dat oefenen deden ze 24 en 25 februari een weekend lang. ,,Het weekend was goed om de puntjes op de i te zitten, en het versterkte het groepsgevoel. De bonte avond die we hadden was trouwens ook erg leuk", vertelt Fleur.

Op het oefenweekend voor de vorige productie, Cinderella, werd er op de bonte avond een Shrek-act uitgevoerd. Zo kwam het idee om die musical dit jaar op te voeren. ,,De voorstelling is niet alleen een sprookje of een liefdesverhaal, maar er zit ook een moraal in het verhaal", zegt Arie. De boodschap van de musical is 'echte schoonheid zit van binnen.' Een uitspraak waar iedereen wat aan heeft.

Niels, Arie en Fleur worden geroepen. De try-out zal straks beginnen. Komende weken zal de theatergroep nog hard oefenen. Ze kunnen niet wachten tot de uiteindelijke voorstellingen. ,,Het wordt echt een feestje", zegt Niels lachend.

Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaartjes op www.shrekmusical.nl