• Annet Eikelboom en Mirjam van den Boogard: 'Mensen komen op plekken waar ze normaal niet komen'

    Tim Hartman

Vierde editie Binnenskamers in de Gorcumse vesting

GORINCHEM Twaalf intieme huiskamervoorstellingen op geheime locaties in de Gorcumse binnenstad. De vierde editie van Binnenskamers vindt zondag 7 oktober plaats in de vesting.


door Tim Hartman

Mirjam van den Bogaard en Annet Eikelboom hadden vier jaar geleden exact hetzelfde idee: een huiskamerfestival in Gorinchem. ,,Dat hadden we gezien op andere plekken in Nederland en dachten dat het in Gorinchem ook mogelijk moest zijn." Ze kenden elkaar alleen nog niet. Toen ze via de Spreekkamer van de Stad aan elkaar gekoppeld werden, was een nieuw initiatief geboren. ,,We hebben toen samen aan het concept gewerkt dat er nu staat."

En dat concept staat als een huis. ,,De mensen maken op een verrassende manier kennis met theater. Het is een heel intieme beleving. En het avontuur is natuurlijk ook hartstikke leuk", vertelt Eikelboom. Van den Bogaard en Eikelboom gieten er namelijk wel hun eigen Gorcums sausje overheen. ,,We houden de locaties geheim. Dat is een extra beleving die wij er zelf aan toevoegen. Mensen vinden het leuk om bij mensen binnen te kijken. Ze komen op plekken waar ze normaal nooit komen", vertelt Eikelboom.

Van den Bogaard: ,,Iedereen verzamelt bij hetzelfde startpunt, Theater de Vijfzinnen. Daar starten dit jaar maar liefst twaalf groepen. Dan gaat iedereen gelijktijdig met een gids mee, die hen langs de speellocaties leidt. Onderweg vertellen zij leuke feiten en weetjes van de stad."

DRIE ROUTES De mensen hebben dit jaar de keuze uit maar liefst drie routes, in plaats van twee, zoals de vorige jaren. ,,Mensen kiezen voor de artiesten die ze willen zien. Elke route heeft vier artiesten, die dus ook vier keer optreden", legt Eikelboom uit. ,,Elke voorstelling duurt een half uur en we proberen in elke route een mix te zoeken tussen de verschillende genres. Bijvoorbeeld cabaret, theater en muziek." Een van de routes is bovendien rolstoelvriendelijk.

ARTIESTEN Niet alleen voor de bezoekers, die dus niet weten op welke locaties ze komen, is het spannend. Ook voor de artiesten. ,,We bouwen geen podiums, geen installaties en er is geen extra licht. We doen het puur met de dingen die er in de huiskamers zijn. Eigenlijk spelen de artiesten vier keer een andere voorstelling, want ze merken meteen wat wel werkt en wat niet. Het is heel puur. Het publiek en de interactie is vier keer compleet anders", zegt Van den Bogaard.

Na afloop volgt er nog een naborrel in de Vijfzinnen onder muzikale begeleiding van het Ukelele Orkest. Ook artiesten geven daar nog acte de présence.

Wilt u deze vierde editie van Binnenskamers absoluut niet missen? Kaarten zijn te koop via de website: www.binnenskamersgorinchem.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de verschillende routes. Bijna tweederde is al verkocht. ,,Het is verstandig om snel actie te ondernemen", vertelt Eikelboom. ,,De vorige keer waren de kaarten een maand van tevoren al uitverkocht."