• Janus Visser/BDU

Vluchtelingen niet welkom in Lingewijk

GORINCHEM 'We moeten de oorlog niet hierheen halen', 'denk eerst aan de Nederlanders', 'ik durf mijn kind straks niet meer alleen de straat op te laten gaan hoor.' Het is slechts een greep uit de zorguitingen van de mensen in de Lingewijk nadat bekend werd dat de gemeente het Wellantcollege heeft aangewezen als geschikte locatie voor crisisopvang van driehonderd vluchtelingen. Tenminste, als COA zich bij Gorinchem meldt om vluchtelingen op te vangen.

Tim Hartman

Bewoners verzamelen zaterdagmiddag in het gebouw naast de speeltuin om met elkaar over het nieuws te praten. 'Wat houdt 72-uurs opvang precies in?', 'komen er gezinnen of alleen mannen?', 'wat gaan die mensen doen of moeten ze binnen blijven?'. ,,De informatievoorziening van de gemeente is niet goed. Anderen wisten het nieuws eerder dan wij", vertelt Ruud van Es (46), woordvoerder van het actiecomité dat nog op dezelfde dag dat het nieuws naar buiten kwam, is opgericht. Wethouder Eva Dansen vertelt dat de informatievoorziening niet sneller had kunnen gaan: ,,We hebben nog voordat het COA een verzoek had ingediend de mogelijkheden onderzocht. Ik heb donderdag overdag al wel de Speeltuinvereniging, de huurdersvereniging en de Boogerd persoonlijk geïnformeerd. De brieven voor de hele wijk werden op dat moment gedrukt en verspreid."

Maar ook als de informatievoorziening wel goed was, waren de vluchtelingen niet welkom geweest: ,,We vechten al jarenlang voor een woonbare wijk. Het was ooit een hele gezellige wijk, maar dat gaat steeds verder omlaag. We wonen al 5,5 jaar lang in een bouwput en we moeten het allemaal maar slikken. Er rijden honderden vrachtwagens voor mijn huis langs, daar zeggen we niets van. Maar nu krijgen we dit weer door onze strot geduwd. Negentig procent van de mensen wil dit gewoon niet", lucht Van Es zijn hart.

Yvonne Bunnik (59) sluit zich bij haar buurtbewoner aan: ,,We hebben niets tegen asielzoekers, want ze moeten worden opgevangen. Maar niet hier. We hebben geen openbaar vervoer, geen apotheek, geen pinautomaat: we hebben helemaal geen voorzieningen. Wat gaan die mensen hier doen? Door de wijk heen lopen?"

Dansen beseft dat de Lingewijk al lange tijd in de steigers staat. ,,Maar", begint ze: ,,We vinden dat we als gemeente de morele plicht hebben om mensen die op de vlucht zijn voor oorlog in hun land op te vangen."

Het opvangen van vluchtelingen in hun wijk is desondanks voor vele Lingewijkers de druppel die de emmer doet overlopen. ,,Denk eerst eens aan je eigen volk en ga dan pas anderen helpen", klinkt het uit de steeds groter wordende groep. Anderen uit de groep halen vechtpartijen bij het azc in Overberg als voorbeeld aan: ,,Kijk maar daar in Utrecht, daar gaan ze elkaar al te lijf. Onderling zit het ook niet goed." Een vrouw stipt bovendien nog het nieuws aan dat vrouwen aangerand of zelfs verkracht zouden worden in het grootste opvangcentrum van Duitsland. ,,Ik ben gewoon bang", vertelt een mevrouw.

Slechts één iemand laat zaterdagmiddag een ander geluid horen. Debbie Appeldoorn vindt dat mensen niet op voorhand al moeten roepen dat de vluchtelingen niet welkom zijn: ,,Mensen hebben angst voor het onbekende. Natuurlijk, er zullen rotte appels tussen zitten, maar die heb je overal. Maar wie ben ik om te zeggen dat ze hier niet welkom zijn?"

PETITIE Ook online laten mensen hun zorgen uit over de situatie. Niet alleen is er een besloten Facebookgroep opgericht. Er is ook een petitie gestart, die inmiddels ruim zeshonderd keer is ondertekend. Meer dan de helft van de ondertekenaars is anoniem. Ook de reacties bij de petitie zijn niet mals. ,,Daar distantiëren wij ons van", zegt Gerda Soudain, ook bewoner van de wijk en betrokken bij het actiecomité. Van Es knikt: ,,De racistische leuzen die je daar ziet, zul je ons niet horen roepen. Die mensen moeten wel geholpen worden, maar niet hier."

Alternatieven zijn er volgens Dansen niet: ,,We zijn alle mogelijke locaties langs gegaan en deze is als enige geschikt voor crisisopvang. Het Wellantcollege heeft het benodigde aantal vierkante meters, de nodige voorzieningen en is snel beschikbaar zonder dat er verbouwd hoeft te worden. Bovendien is het niet in functie."

Dat er eerst een verzoek van het COA richting Gorinchem moet komen, maakt voor veel bewoners niet uit. ,,Waar rook is, is vuur. Ik ben bereid om heel ver te gaan. Die opvang komt niet hier in de Lingewijk", zegt Van Es alvorens hij zich tot de andere bewoners richt: ,,Wie is er hier wel voor vluchtelingen in de wijk?" Het blijft angstvallig stil. ,,Nou, dan is het toch duidelijk?"

Maandagavond is er eveneens een bijeenkomst geweest en dinsdagavond tijdens de raadsbijeenkomst zullen bewoners gebruik maken van het inspreekrecht. ,,Neem spandoeken mee, kom met zijn allen, want we moeten laten zien dat we met zijn allen tegen zijn", luidt Van Es' boodschap. Dansen staat open voor het geluid van de bewoners: ,,Uiteraard zullen we luisteren naar de gevoelens die leven in de Lingewijk. Bij deze dan ook een oproep van mijn kant om je daarvoor beschikbaar te stellen, dan kunnen we rekening houden met de bezwaren die leven in de wijk. Maar laten we niet vergeten dat er net zoveel mensen in de wijk wonen die er geen problemen mee hebben, ook hen willen we vragen om mee te denken hoe we de opvang zo goed mogelijk kunnen organiseren."