Voor elk wat wils op Open Havendag

Nadine Klinkenberg

Een enorm succes vorig jaar was het bouwfestijn van Lego Brickshop. Bij de Lego stand op de Buiten de Waterpoort kunnen ook dit jaar kinderen van 5 tot en met 12 jaar tussen 12.00 en 16.00 uur naar hartenlust de mooiste creaties bouwen. ,,Het bouwfestijn sloeg vorig jaar zo goed aan, dat Brickshop dit jaar nog groter uitpakt", aldus Hania. Elke bouwer mag na zijn deelname een presentje afhalen bij de winkel aan de Langendijk 42.

Grote publiekstrekker sinds 1988 zijn natuurlijk de rommelmarktkraampjes die staan op de Appeldijk, Havendijk, Kriekenmarkt, Eind en Buiten de Waterpoort. ,,Het is een gezellig braderie met meer dan honderd marktkramen, zowel van winkeliers als particulier." Naast de nieuwe en tweedehands snuisterijen en scheepsartikelen zullen er ook weer genoeg kraampjes zijn met genoeg lekkernijen om de dag mee door te komen. ,,Alles is aanwezig! Het enige wat we niet in de hand hebben is het weer", lacht de bedrijfsleider.

Bijzonder blij zijn de organisatoren elk jaar weer dat ze de Koninklijke Marine mogen verwelkomen. ,,De marine komt weer met twee schepen; een sleepboot en een duikvaartuig. Beiden schepen kunnen worden bezichtigd en geïnteresseerden kunnen ook een stukje varen met de sleepboot. Daarnaast zal er op Buiten de Waterpoort een duiktank staan waar duikers demonstreren hoe ze lassen en mijnen vegen onder water."

,,Na een paar jaar afwezig te zijn geweest, zal ook dit jaar de brandweer weer aanwezig zijn. Ze zullen verschillende demonstraties geven zodat mensen kennis kunnen maken met alle aspecten van de brandweer. Het zal zowel vermaak als educatief zijn. En ze nemen een prachtige oude brandweerwagen mee!", aldus de enthousiaste Hania.

Het evenement, dat om 9.00 uur begint en duurt tot 17.00 uur, zal muzikaal worden ondersteund door het Eghte Muziekfestijn. Meer dan 25 dweilorkesten zullen optreden rond de Lingehaven, Buiten de Waterpoort en in het centrum van Gorinchem. ,,Overal zullen podia staan, ook in de binnenstad, die we er toch steeds meer bij willen gaan betrekken. Het gaat een gezellig dag worden, vol vertier en vermaak."

De TLO race die gepland stond, komt helaas te vervallen wegens te weinig aanmeldingen. De Drakenboot race zal uiteraard wel gewoon worden gehouden. De start van de Drakenbootrace is weer bij de Visbrug en de finish bij de Korenbrug. Dit jaar is er een extra prijs voor het gaafst geklede team.