• goedemorgentheaterproducties.nl

Voorstelling over Hugo de Groot verwacht in 2020

GORINCHEM Goedemorgen Theaterproducties, het nieuwe productiehuis van regisseur Fons van Rongen, heeft aangekondigd dat de voorbereidingen van start zijn gegaan van een muzikale voorstelling over het leven van Hugo de Groot. De voorstelling zal, 375 jaar na zijn overlijden, in 2020 in Gorinchem in première gaan.

Hugo de Groot is een persoon die onlosmakelijk met Gorinchem is verbonden door zijn beroemde ontsnapping uit Slot Loevestein. De poort waar hij uit de boekenkist stapte - aan de Grote Markt - is een van de door toeristen meest bezochte plekken in de stad. Hugo de Groot behoort tot het cultureel erfgoed van Gorinchem. Daarom zal Hugo de Groot ook een voorstelling worden voor Gorcumers van jong tot oud.

Van Rongen: ,,De ontsnapping uit Loevestein kent iedereen en dat verhaal gaan we ook vertellen, maar de reden van zijn opsluiting is voor mij als theatermaker relevanter. Hugo de Groot werd opgesloten omdat hij zijn mening niet onder stoelen of banken schoof. Nu in onze tijd is vrijheid van meningsuiting een onderwerp waar we van de politiek tot aan de keukentafel over praten. De ontsnapping is, naast letterlijke vrijheid, ook een symbool voor vrijheid van meningsuiting te noemen."

Er wordt op dit moment gewerkt aan een script en muziek en de eerste stappen in de vormgeving zijn genomen. Van Rongen: ,,We gaan terug in de tijd, maar het zal een hedendaagse vertelling worden. De kleding uit circa 1600 zal waarschijnlijk in de kast blijven."

Goedemorgen Theaterproducties wil van Hugo de Groot een voorstelling maken die voor en ook door de stad gedragen wordt. De cast zal bestaan uit professionele acteurs en lokaal talent. Hiervoor zullen audities plaatsvinden in de loop van 2019. Mocht u op een of andere wijze betrokken willen zijn bij de voorstelling Hugo de Groot kunt u contact opnemen via info@goedemorgentheaterproducties.nl