• Archieffoto.

    Archieffoto BDUmedia

Vrijwilligers zorgen voor een schone Waal

VUREN Zo'n tweehonderd vrijwilligers van 17 verenigingen uit de gemeente West Betuwe maken op zaterdag 13 april de oevers van de Waal schoon. Van 8.15 tot 14.30 uur steken zij op diverse locaties de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen. Daarmee dragen zij bij aan het project Schone Rivieren. Er wordt om 8.15 uur verzameld aan Waaldijk 38 (ingang Heuffterrein).

Wethouder Govert van Bezooijen is aanwezig bij de start om 8.15 uur bij het Heuffterrein in Vuren. Daar staat een koffiewagen die de verenigingen vanaf de dijk koffie schenkt. In totaal maken de vrijwilligers in West Betuwe ongeveer 34 kilometer uiterwaarden schoon. In acht Gelderse gemeenten gaan meer dan duizend vrijwilligers aan de slag. De verenigingen ontvangen een financiële vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas. Vorig jaar ruimden ze in totaal bijna 30.000 kilo afval op. Zwerfvuil wat anders via rivieren in de zee terechtkomt.

De opruimacties van Waaljutters zijn onderdeel van de landelijke Schone Rivieren aanpak, een initiatief van IVN, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: er drijft geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast deze actie is ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek gestart met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten worden gebruikt om beleid aan te scherpen.