• Fractievoorzitter Attie Mager van de VVD vindt een nieuw kringloopbedrijf onwenselijk.

    Gemeente Gorinchem

VVD vindt nieuw kringloopbedrijf onwenselijk

GORINCHEM Het door het college gepresenteerde plan om bij Avres een nieuwe kringloopwinkel op te zetten is bij de VVD niet positief ontvangen. 

door Egbert Egberts

Fractievoorzitter Attie Mager: ,,VVD heeft contact met de Kringloop. VVD heeft in de raad al aangegeven dat nog een kringloop-winkel in Gorinchem niet wenselijk is. Zoals nu voorgesteld is het oneerlijke concurrentie. De nieuwe 'speler' wordt onterecht bevoordeeld.  Gemeenten investeren en Waardlanden levert gratis diensten. Ooit hebben de huidige kringloopwinkels al ingezet op samenwerking met Avres. Dat werd toen geweigerd. Bovendien is de VVD er op tegen dat Avres met publiek geld, ons belastinggeld, een commercieel avontuur aangaat. De taak van Avres is het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samenwerking met bestaande kringloopwinkels ligt open."
Eerder lieten deze kringloopwinkels al weten het niet eens te zijn met nóg een kringloopwinkel in Gorinchem. De nu reeds actieve kringloopwinkels draaien goed en inwoners weten hen goed te vinden. Het argument van het college dat door het oprichten van een nieuw kringloopbedrijf nog meer goederen die anders op de brandstapel terecht zouden komen zouden kunnen worden hergebruikt wordt door de organisaties die daarachter zitten niet geheel betwist. Maar de wijze waarop dit wordt opgezet wordt gezien als overheidsbemoeienis met de lokale markt. Een medewerker van de kringloopwinkel op Papland reageerde dat 'gemeente Gorinchem en Avres helemaal niet openstaan voor samenwerking met bestaande kringloopwinkels, maar deze juist willen elimineren.'