Watersportvereniging De Merwede biedt petitie aan

GORINCHEM - Leden van de Watersportvereniging De Merwede bieden maandag 2 februari rond 16.30 uur een petitie aan aan wethouder Arjen Rijsdijk van de gemeente Gorinchem. Zij doen dit uit protest tegen de plannen die Rijkswaterstaat heeft in de Vluchthaven van Gorinchem.

Rijkswaterstaat wil in die haven meer ligplaatsen maken voor vrachtschepen. De watersportvereniging is hier fel tegen. Voorzitter Jos Koot: ,,Als deze plannen doorgaan, betekent dat het einde voor onze vereniging. Sowieso kunnen we dan geen zeilles meer aan onze jeugd geven, want dat wordt veel te gevaarlijk met al die manoeuvrerende grote schepen. Vorige week is er nog één dwars door een steiger gevaren, met € 60.000 euro schade tot gevolg. Je moet er niet aan denken dat zoiets met kinderen gebeurt!"

Met de petitie wordt de gemeente gevraagd om alles toe doen wat mogelijk is om deze plannen te voorkomen. Inmiddels ondertekenden ruim vijfhonderd mensen via de website van de watersportvereniging deze oproep.

Koot: ,,Er is een enorme verontwaardiging onder onze leden, wij snappen niet dat hierover serieus wordt nagedacht. De hele haven komt vol te liggen met vrachtschepen. Ook voor de stad Gorinchem is het heel slecht. Er komen nu duizenden recreanten per jaar met hun boot aan onze steigers liggen. Die mensen bezoeken allemaal onze binnenstad, wat heel goed is voor de economie. Wij voorspellen dat al die mensen wegblijven als deze plannen doorgaan. Ze gaan dan liever in Dordrecht of Woudrichem liggen. Zou u met uw caravan tussen de vrachtauto's gaan staan?"

De jeugdafdeling van de watersportvereniging zal de petitie aan de wethouder overhandigen. Om aandacht te vragen voor hun belang, nemen zij een aantal boten mee naar het Stadhuis. Gemiddeld wordt per jaar aan honderd kinderen van 7 tot 16 jaar zeilles gegeven. Koot: ,,De vluchthaven is de enige locatie die er is om deze lessen te geven. We kunnen geen kant op. We willen best meedenken aan oplossingen, maar op deze manier is dat niet mogelijk. Hopelijk zien ook de wethouder en de gemeenteraad dat in!"