• Het terras in de achtertuin, met zwembad

    Tim Hartman
  • Arie en Dikkie van den Heuvel

    Tim Hartman
  • De tuin aan de voorkant van het huis

    Tim Hartman

'We vertrekken met pijn in het hart'

KEDICHEM / GORINCHEM Arie (73) en Dikkie (68) van den Heuvel wonen dertien jaar lang met groot plezier in hun droomhuis aan de Lingedijk 85 in Kedichem. Nu is het tijd om het te verkopen. Met pijn in het hart, dat wel. ,,Het wordt te groot voor ons tweetjes."

door Tim Hartman

Arie doet het hek even voor je open", zegt Dikkie door de intercom. De hekken aan de Lingedijk gaan open. Aan het einde van de fraaie oprijlaan vormen Arie en Dikkie van den Heuvel het welkomstcomité. De pensionado's waren afgelopen week 52 jaar getrouwd en hebben drie dochters met inmiddels zes kleinkinderen. ,,Ze komen allemaal over de vloer en ze zijn gezond: wat wil je nog meer?", stelt Arie tevreden.

METAALHANDEL Dan toch maar meteen de vraag: hoe heeft het echtpaar deze droomvilla kunnen bewerkstelligen? ,,De Spijkse Metaalhandel Van den Heuvel is van onze familie. Ik begon bij mijn vader. Toen hij 46 jaar was stierf hij en moest ik als oudste van de jongens de kost gaan verdienen. We waren met elf kinderen thuis. Samen met twee broers heb ik het bedrijf doorgezet. We werkten dag en nacht. Fabrieken slopen, huizen slopen, bruggen slopen. We hebben de kolencentrale van Nijmegen gesloopt, de suikerfabriek in Puttershoek. Alles. De materialen verkochten we door." Dikkie: ,,Als er een dubbeltje lag, maakten ze er een kwartje van." ,,Niet op de bank blijven liggen. Opstaan en werken." Met dat motto werkte Arie hard en kon hij op zijn zestigste stoppen met werken. ,,We woonden dertig jaar in Spijk, naast de metaalhandel. Toen ik stopte, moesten we daar ook weg." Lang duurde de zoektocht naar een nieuw huis niet. In Kedichem stonden twee huizen te koop. Waaronder deze, aan de Lingedijk. ,,Ik zei 'zusje, stap eens in'. We gaan een huis bekijken." Dikkie lacht: ,,Zo noemt hij me altijd hoor!" Binnen anderhalve maand zaten ze er. Dikkie: ,,Alles was keurig netjes. Alleen de tuin was een grote wildernis met schapen."

ZWEMBAD Arie, geboren in Asperen, en Dikkie, geboren in Leerdam, wonen nu dertien jaar in Kedichem en geven dolenthousiast een rondleiding over het 11.050 vierkante meter grote perceel. In het woonoppervlak van 232 vierkante meter bevinden zich negen kamers, waarvan twee badkamers. Ze tonen met trots onder meer de biljartkamer, de sauna, de wijnkelder en de slaapkamer, waar het officiële familiewapen van de familie Van den Heuvel het bed van Arie en Dikkie siert. In de tuin bevinden zich allerlei terrasjes onder de mooiste bomen én: een zwembad. ,,Daar maken we elke dag wel gebruik van", zegt Dikkie.

Dan toont Arie de camper. ,,Daar zijn we heel Europa al mee door gereden." Dat doen de twee voor hun grootste hobby: de motorcross. Naast de motorcross komen ze ook regelmatig nog bij SVS'65, de voetbalclub in Spijk waar Arie tweede voorzitter is geweest en zelf voetbalde. Nu voetbalt kleinzoon Brian er in het eerste elftal.

Arie en Dikkie praten zeer liefdevol over het huis. Waarom ze weg gaan? ,,Het wordt te groot", zegt Dikkie. ,,Het huis heeft al eerder te koop gestaan en er was toen ook een potentiële koper. Ik werd daar toen hartstikke zenuwachtig van. We zitten hier zo mooi. Ik dacht echt 'verschrikkelijk, wat hebben we op onze hals gehaald?'. Toen de verkoop uiteindelijk niet doorging, hebben we gezegd: we verkopen het niet meer. Ik werd er niet goed van."

Nu gaat het er toch van komen: ,,Als we hier weg gaan, zal ik wel een traantje laten", besluit Dikkie. ,,We zitten hier zo mooi." Waar ze zelf heen gaan? ,,Geen idee. Als het verkocht is, stappen we eerst de camper in en gaan we lekker naar Spanje."