• Politie

Weer panden met hennepkwekerij gesloten in Giessenlanden

GIESSENBURG / ARKEL Burgemeester Reynvaan heeft besloten om meerdere panden in de gemeente Giessenlanden voor een periode van 3 tot 6 maanden te sluiten. Er zijn in korte tijd weer drie hennepkwekerijen aangetroffen in de gemeente, twee in Giessenburg en een in Arkel. Recent werd al in Hoogblokland een hennepkwekerij aangetroffen, daarvan heeft de burgemeester nu ook besloten dat deze gesloten wordt.


Een van de drie panden die gesloten wordt, ligt aan de Doetseweg in Giessenburg. Op maandag 18 juni trof de politie hier een inwerking zijnde hennepkwekerij aan met meer dan 500 planten. Ook elders in Giessenburg werd een pand aangetroffen waar sporen van een hennepkwekerij werden gevonden. In een pand aan de Kolk in Arkel werd op 22 juni een hennepkwekerij aangetroffen, met meer dan 800 planten. Ook het pand in Hoogblokland wordt op last van de burgemeester gesloten.

Op grond van het beleid dat de gemeente in 2017 heeft vastgesteld, kan de burgemeester conform de Opiumwet overgaan tot tijdelijke sluiting van een pand bij het aantreffen van een hennepkwekerij. Het maakt voor de sluiting van het pand niet uit of de bewoners eigenaren of huurders zijn.

Om inwoners beter bewust te maken van de verantwoordelijkheden die zij hebben en de signalen waar ze op moeten letten om onwenselijke situatie te herkennen, organiseren de gemeenten Giessenlanden en Molenwaard binnenkort een bijeenkomst voor agrariërs in het buitengebied. Daarnaast wordt met de politie voor de regio een bijeenkomst georganiseerd voor het MKB, notarissen, makelaars en verhuurders.

De gemeente treedt streng op tegen hennepkwekerijen. De afgelopen tweeënhalve maand zijn er al 5 kwekerijen in Giessenlanden ontmanteld. Hennepteelt in woningen en panden is illegaal, strafbaar en leidt tot gevaarlijke situaties voor bewoners en omwonenden. De kans op lekkage of brand is groot. Gebruikte apparatuur is veelal brandgevaarlijk. Stroom wordt vaak afgetapt en het elektriciteitsnetwerk overbelast.

Hennepteelt en drugshandel leveren een gevaar op voor de openbare orde en veiligheid. Criminelen die zich bezighouden met hennepteelt trekken mogelijk meer criminaliteit aan. Bewoners kunnen worden gechanteerd of bedreigd. De gemeente adviseert inwoners die een woning of bedrijfspand verhuren dan ook met klem goed na te gaan of de huurder betrouwbaar is. De eigenaar van de woning of het pand is medeverantwoordelijk voor goed gebruik. Dus ga regelmatig poolshoogte nemen. Zo kan worden voorkomen dat een pand maandenlang wordt gesloten. Zie je iets verdachts? Bel dan de politie.