• RaoulNijst

Werkgroep presenteert plannen hbo-opleiding Gorinchem

GORINCHEM De werkgroep Hoger Onderwijs Gorinchem presenteert donderdag 12 oktober haar plannen voor een hbo-opleiding in Gorinchem aan de gemeenteraad. Het plan voorziet in een kleinschalige, hoogwaardige driejarige opleiding Liberal Arts & Sciences. Dit is een brede studie waarin wetenschap, economie en techniek met sport, kunst en filosofie worden gecombineerd. Kortom een opleiding waarmee de student zich niet tot één vakgebied beperkt. Gorinchem is de eerste en enige stad in Nederland die deze hbo-opleiding aanbiedt. In de plannen speelt de binnenstad een belangrijke rol. Zowel de studenten als de onderwijsfaciliteiten van de hogeschool zouden hier gehuisvest moeten worden.

Als het aan Gorcumer Rutger Kroon, docent Nederlands aan het Gymnasium Camphusianum, ligt, heeft Gorinchem met ingang van 1 augustus 2020 een eigen hbo-opleiding Liberal Arts & Sciences. Kroon is één van de initiatiefnemers en drijfveren achter de werkgroep Hoger Onderwijs Gorinchem. ,,Het plan voor een hbo-opleiding ontstond zo'n twee jaar geleden. De leegloop van de binnenstad, de jeugd die de stad verlaat en toenemende vergrijzing, brachten mij als onderwijsman op het idee om Gorinchem een impuls te geven met een hbo-opleiding. Toen ik vorig jaar oktober las dat de waarnemend burgemeester en de wethouder van Onderwijs graag een hbo-opleiding in Gorinchem wilden hebben, was het contact snel gelegd." Op verzoek van de gemeente heeft de werkgroep de afgelopen maanden de plannen concreet uitgewerkt. ,,Aanstaande donderdag presenteren wij die en overhandigen dan tevens ons uitgewerkte voorstel."

Kroon geeft aan dat de vestiging van een hbo-opleiding een enorme 'boost' betekent voor de leefbaarheid en economie van Gorinchem. ,,Deze hbo-opleiding geeft de stad aanzien en maakt Gorinchem een aantrekkelijke plek om te wonen of te verblijven. Het zou een aanwinst voor de stad zijn." Kroon vertelt dat de komst van de hbo-opleiding met name in de binnenstad merkbaar zal zijn. ,,Winkels en horeca krijgen met de komst van studenten, docenten en medewerkers nieuwe klanten en diverse leegstaande panden krijgen door de vestiging van studenten en onderwijsfaciliteiten eindelijk weer een bestemming."

Kroon kijkt uit naar de presentatie van zijn plannen aan de gemeenteraad. ,,Tal van deskundigen uit Gorinchem hebben de afgelopen maanden hun kennis en expertise ingezet om tot deze presentatie te komen. Met zijn allen zijn wij er van overtuigd dat deze hbo-opleiding haalbaar is, perfect aansluit op de ambities van de stad en tegelijkertijd hét antwoord is op de huidige binnenstadsproblematiek. Wij zijn er klaar voor", aldus Rutger Kroon.