• Wethouder Joost van der Geest.

    Gemeente Gorinchem

'Wethouder in eigen stad, heel mooi'

GORINCHEM Gorinchem kent vier nieuwe wethouders: Dick van Zanten (Stadsbelang), Ro van Doesburg (Democraten Gorinchem), Eelke Kraaijeveld (PvdA) en Joost van der Geest (CDA). Elke week stellen we er één aan u voor. Deze week: Joost van der Geest.


door Tim Hartman

Joost van der Geest is met zijn 27 lentes jong misschien wel de jongste wethouder ooit in Gorinchem. Van der Geest is een geboren en getogen Gorcumer, al was hij tussendoor zes jaar woonachtig in Nijmegen, waar hij Nederlands recht met als master staats- en bestuursrecht studeerde. Daar is zijn politieke carrière gestart als fractielid van het CDA in Nijmegen. Nadat hij ook nog werkzaam was voor het CDA in Den Haag mag hij zich nu wethouder van zijn eigen stad Gorinchem noemen. Een jongensdroom? ,,Niet per se, dat was burgemeester worden. Dat kwam door de Avondvierdaagse en de ambtsketen denk ik. Op zo'n bordes staan, dat leek me wel wat. Ik zei het laatst nog tegen de burgemeester. Ze zei dat ik dan nog wel eventjes moest wachten, haha. Maar het gevoel dat je wethouder mag zijn in je eigen stad is heel mooi. Ik wilde niet wethouder worden. Ik wilde wethouder van Gorinchem worden."

Wanneer werd die wens concreet?

,,In 2015 kwam ik terug van Nijmegen naar Gorinchem en was ik betrokken bij het CDA Gorinchem richting de verkiezingen. Toen kwam de vraag of ik er wel eens over nagedacht had. Dat had ik, maar nog niet voor dit jaar. Uiteindelijk was iedereen in mijn omgeving positief en heb ik volmondig ja gezegd. Immers, de kans om voor én met je eigen stad te werken komt misschien niet meer over vier of acht jaar."

Wanneer zijn je politieke ambities tot stand gekomen?

,,Ik ben opgegroeid met Kopspijkers. De combinatie van satire en politiek vond ik leuk, net als politieke debatten. Uiteindelijk heb ik een plek gevonden bij het CDA, ondanks dat ik niet per se iets heb met de C (Christelijk, red). Ik ben zelf niet gelovig, maar de vier kernwaarden (gespreide verantwoordelijkheid, solidariteit, rentmeesterschap en gerechtigheid, red) vind ik mooi. Het CDA kijkt vanuit de vereniging of de samenleving en niet vanuit het individu of de overheid. Daar voel ik me bij thuis. Een vereniging gaat verder dan alleen sporten. Het is een deel van de opvoeding: je leert winnen, verliezen, samenwerken, coachen."

[Je hebt met bijvoorbeeld parkeren en mobiliteit nogal 'gevoelige' onderwerpen in je portefeuille."

,,Ja, maar de parkeerpanels die door het vorige college zijn ingesteld zijn dan een mooi voorbeeld van samen dingen vormgeven. Ondanks emoties kom je er zo met oog voor elkaar uit. Ooit zei iemand tegen me: je hebt twee oren en maar één mond dus zorg maar dat je meer luistert dan dat je praat. Honderd procent eens kunnen mensen het soms niet worden, maar als iedereen luistert en begrijpt waarom dingen gebeuren, is dat stap één. Met de stad aan de slag, al kost dat soms meer tijd. De tijd is voorbij dat alles vanuit het stadhuis bepaald wordt."

In het Gorcums Akkoord staan prioriteiten waarbij binnen een jaar resultaat moet zijn. Is dat met jouw portefeuilles lastiger? Mobiliteit is vaak van de lange adem.

,,Er is genoeg waarmee ik aan de slag kan: de mobiliteitsvisie, adviezen van parkeerpanels uitvoeren, fietsparkeren in de binnenstad. Er liggen moties van GroenLinks voor fietsparkeerplekken en van D66 voor een ontwerpwedstrijd van de Haarsekade. Je hoort steeds meer de roep 'Gorinchem, fietstad' vanuit de stad. Als je de fiets pakt, ben je overal binnen een kwartier. Bijvoorbeeld ook in combinatie met het openbaar vervoer: je mag de fiets meenemen in de trein naar Dordrecht en Geldermalsen. Waarom zou je de auto pakken? De trajecten A27 en A15 zijn van de lange adem, die files zijn volgend jaar niet opgelost. Dus pak lekker de fiets. Én we blijven lobbyen voor station Gorinchem-West."

Als oud-bestuurslid van Rapid heb je veel ervaring met sport. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten op dat gebied?

,,Gorinchem Beweegt speelt een belangrijke rol met de sportcafés. Maar sport is breder dan sport. We willen gezonde kantines en rookvrije speeltuinen en sportclubs. Maar ook alcohol moet in verhouding staan met verkeer en gezondheid. Daar kunnen we nog een slag in maken."

Over een jaar: welke stempel van Joost van der Geest is dan zichtbaar?

,,Een vanzelfsprekende samenwerking tussen bestuur, stad en organisatie. In gesprek blijven met elkaar, ook als er iets niet goed is gegaan. We hebben dan als stad een keuze gemaakt aan wie we voorrang geven: fiets of auto? En we gaan mét elkaar aan de slag. Je weet soms niet wat er in wijken gebeurt als je er zelf niet woont. Het is gaaf om die energie te zien. Het enige wat wij moeten doen is die energie niet in de weg lopen. Ik ben bij Rapid coach geworden omdat ik als kind wist hoe belangrijk het is dat je een leuk team hebt. Nu als wethouder is dat hetzelfde. Ik kon in Gorinchem fijn opgroeien, buitenspelen, sporten, naar de Zomerfeesten: dat gun ik kinderen die nu opgroeien ook."