'Wie geeft er een impuls aan Gorinchem?'

GORINCHEM Vanaf 12 februari tot en met 16 april is het weer mogelijk om een sportimpuls aanvraag te doen. De Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen. Deze activiteiten bestaan uit het opstarten en aanbieden van sportaanbod voor mensen die niet of nauwelijks sporten en bewegen of dreigen te stoppen met sporten en bewegen.

De afgelopen twee jaar zijn er met succes twee sportimpuls aanvragen gedaan. In 2013 heeft Lady's Sport de impuls vrouwensport (ca 30.000 euro) toegekend gekregen en in 2014 heeft Roots de impuls CU Dance (ca 70.000 euro) toegekend gekregen. In beide gevallen zijn de aanvragen gedaan nadat er gebleken is dat er een bepaalde behoefte binnen Gorinchem was bij specifieke doelgroepen.

Een aanvraag doe je niet zomaar, het is belangrijk om te weten of er daadwerkelijk behoefte is. In de aanvraag moet dit ook uitvoerig aangetoond worden. In het geval van Lady's Sport was er een duidelijke behoefte van vrouwen om te gaan sporten met vrouwen onderling. Deze behoefte die bij een buurtsportcoach van Gorinchem Beweegt werd uitgesproken werd dan ook eerst uitvoerig uitgezocht. Ondertussen zijn er al meer dan 100 dames die hebben deelgenomen. In het geval van dE aanvraag van Dance Studio Roots bleken hun wensen overeen te komen met de onderzochte inactiviteit van meiden in de leeftijd tussen de 12 en de 18 jaar.

Roots kan dit én volgend schooljaar gratis danslessen aanbieden aan alle VO scholen binnen Gorinchem en heeft daarnaast de ruimte voor gave activiteiten bij hen op de locatie om zoveel mogelijk jongeren kennis te laten maken met verschillende dansstijlen. Bij Lady's Sport zijn er naast gezondheidsverbetering ook sociaal gezien veel leuke initiatieven ontstaan. Bij beide projecten is het bovenliggende doel onder andere om de sportdeelname binnen Gorinchem hoger te krijgen. Sporten moet namelijk voor iedereen mogelijk zijn.

De buurtsportcoaches van Gorinchem Beweegt kunnen helpen met het schrijven van de aanvraag en het onderzoeken van de behoefte. Er kan worden gekeken op welke manier een aanvraag zo sterk en passend mogelijk gedaan kan worden. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de impuls wordt toegekend, maar ook om ervoor te zorgen dat het effect na afloop van het project ook zo blijvend mogelijk is. Daarnaast begeleid de buurtsportcoach de vereniging tijdens de tweejarige duur van het project om ervoor te zorgen dat alles naar wens blijft verlopen.

Een veilig sportklimaat is lang niet overal aanwezig, maar wel cruciaal voor structurele sportbeoefening. Meer keuzemogelijkheden en aanbod op maat moeten mensen uitnodigen en verleiden tot meer sporten en bewegen. Behalve om gezondheidsredenen gaat het ook om het leveren van een belangrijke bijdrage aan sociale en educatieve doeleinden, zoals de ontwikkeling en weerbaarheid van kinderen, het leren over sportiviteit en respect, maatschappelijke participatie en leefbaarheid in de buurt. Denk je dat jouw vereniging hieraan voldoet? Neem dan gerust even op met één van de buurtsportcoaches van Gorinchem Beweegt.

Voor meer informatie over de sportimpuls en veel praktijkvoorbeelden kun je kijken op: www.sportindebuurt.nl