• Juliya Belyanevich

    Eigen Foto

Winterklanken klinken in de vesting

GORINCHEM Winterklanken vindt vrijdag 28 december voor de tweede keer plaats. Violiste Juliya Belyanevich is een van de muzikanten die de Gorcumse vesting betovert met winterklanken.

Belyanevich gelooft dat 'chamber music' een enorm potentieel heeft om een breder publiek aan te spreken. Het biedt een andere ervaring van luisteren naar klassieke muziek in een sfeervolle, unieke huiskamersetting. Daarom maakte zij in 2017 met de Spreekkamer van de Stad en het Huis van Inspiratie een muzikale wandeling met klassieke muziek: Winterklanken.

Het idee werd genereus ondersteund door de gemeente Gorinchem. De samenwerking tussen verschillende partijen en het concept van een muzikale wandeling in de vesting was succesvol en inspirerend. ,,Ik ben erg blij met het resultaat van Winterklanken 2017", zegt Belyanevich. ,,Dat heeft me enorm geïnspireerd. Het gaf me meer kracht en vertrouwen dat meer mensen genieten van klassieke muziek. Samen met het HvI wil ik van Winterklanken een jaarlijks terugkerend evenement maken. Ik heb er veel ideeën over, maar hoe doe ik dat allemaal? Hoe vind ik de muzikanten? Hoe selecteer ik het programma? Volgens mij heb ik een engeltje bij me dat mijn gedachten leest en me helpt oplossingen te vinden. Ik heb dit jaar zo veel muzikanten ontmoet en nieuwe contacten gelegd. Ik deel graag een deel mijn huidige werk met het publiek van Winterklanken 2018. Nieuwe gezichten, nieuwe muzikanten, nieuwe podia. De bezoeker mag nieuwe muziek verwachten. Er zullen vijf kleine concerten zijn met muziek van Kodaly, Hanse, Chopin, Alard, Prokofiev, Rachmaninoff Trio Ellegie en Dvorak Piano kwintet. Ook is er een Walking Dinner om het evenement te vieren en het publiek de gelegenheid te geven om met de musici te socializen. Ik hoop mijn muzikale bijdrage in Gorinchem voort te kunnen zetten als bijdrage aan het sociaal-maatschappelijke welzijn." Kaarten via www.denieuwedoelen.nl